You are here:   Начало

НЕПОЗНАТИТЕ КРАСОТИ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КРАЙ

Четвъртък, 31 Март 2016 16:04 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Светиниколско училище - гр. Свищов

Училището се намира в западната част на гр. Свищов, в старата Харизанска махала. Създадено е през 1846 г. от известния възрожденец Христаки Павлович-Дуп- ничанин, който с помощта на местната общност и дарители построява голямото едноетажно здание. Това е една от две- те запазени до наши дни училищни сгради, построени през първата половина на XIX век (другата е „Даскалоливницата“ в гр. Елена). През годините постройката е била използвана за различни цели, но днес изпълнява ролята на многофунк- ционално културно средище, в което се помещава музейна експозиция и се провеждат множество събития и изложби.

Геокомплекс Зарапово, с. Вишовград

Геокомплексът се намира на 15 км от гр. Павликени и на 27 км от гр. Велико Търново, разположен е по пътя Павликени – Балван – Велико Търново, на около 3 км от село Вишовград в посока към с. Емен. Най-забележителната част от геокомплекса е 16-метровият Зараповски водопад.Разходката до водопада е кратка и приятна – в началото на екопътеката има място за паркиране, а за целия маршрут са нужни около 20 минути в двете посоки. Освен чудесно място за разходка и съзерцание, геокомплекс Зарапово е подходящ и за организиране на пикник – изградени са кът за почивка, беседка с голяма маса, пейки и барбекю.

Старинен Римски град Нове, гр. Свищов

Нове се намира на 3 км източно от гр. Свищов и е най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Основан е на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г. н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части – кохорти и легиони. Нове е бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток.


Къпиновски манастир „Св. Николай“ край Велико Търново

Манастирът се намира на 14 км от старопрестолната ни столица Велико Търново и на около 5 км от с. Велчево. Манастирът е основан през 1272 г., по времето на цар Константин Асен – Тих (1257 – 1277). Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен „Св. Троица”. През този период манастирът е важен религиозен център, който обаче е бил опожарен след падането на Търново под османска власт. В края на ХVII век селяните от близките села успели да получат разрешение от турските власти за възстановяването му.

Еменски каньон, с. Емен

Еменският каньон е живописна местност с уникални природни образувания по течението на р. Негованка, в полите на Предбалкана, на 20 км западно от гр. Велико Търново. Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113 м). Установено е, че е била населена през неолита, има находки и от бронзовата, ранно- и късножелязната епоха и античността.

източник: bgnow.eu

Последно променен на Неделя, 17 Април 2016 12:18

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови