You are here:   Начало

МАНАСТИРЪТ, СЪГРАДЕН ОТ ТУРСКИ БЕЙ

Четвъртък, 20 Октомври 2016 20:12 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Манастирът "Свети Георги" в Поморие е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и представлява забележителен паметник на архитектурата от епохата на Възраждането. Светата обител има много интересна история. Легендата разказва, че първата християнска църква на това място е построена от мюсюлманина Селим бей.

По-късно той съградил и малък манастир и станал първият му игумен. Това станало по време на османското владичество през ХVII в. Селим бей, който бил местният управник и притежавал богат чифлик на мястото на сегашния манастир, се разболял от тежка и нелечима болест. Една нощ мюсюлманинът сънувал конник, който дошъл при него и му казал, че в чифлика му има лечебна вода. Още на другата сутрин Селим бей разкопал яма и от нея бликнала вода. На същото място той открил мраморен барелеф на Свети Георги. Турчинът пил от водата и веднага оздравял.

След чудото той приел християнството и съградил в имота си манастир. Духовната обител и до днес пази старинна каменна плоча, на която е изобразен св. Георги на кон. Дали това е обаче същият барелеф, открит преди векове от Селим бей, никой не може да каже. Историците смятат, че на това място е имало тракийско светилище, а през византийската епоха през VII в. се е издигала християнска обител за живеещите в Анхиало византийски колонисти.

Друга гордост на Поморие е църквата "Рождество на Пресвета Богородица", дело на прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. Това е български съборен храм, построен през 1890 г. В архитектурно отношение църквата е повлияна от Варненската катедрала. Всяка година Поморие става домакин на международен събор на православната музика "Света Богородица-достойно есть". Той е единствен в Европа с участието на клиросни певци и свещеници в категория "Източно пеене". С него Общината поставя силен духовен акцент в туристическата си политика.


източник: Блиц

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови