You are here:   Начало

НЕПОЗНАТИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТИ У НАС

Петък, 28 Октомври 2016 17:10 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Чували сме за най-големите археологически открития на нашето време. Познаваме и културно-исторически обекти като Царевец, Стария Несебър, Мадарския конник, Рилския манастир, Боянската църква, Свещарската гробница и др. Но страната ни е сред най-богатите на културно наследство и откриването на нови обекти, не е нещо необичайно. Кои са 10-те най-малко познати места, които можем да посетим, за да открием нови късчета история, разкрива гл.ас. Боян Думанов, ръководител на департамент археология в НБУ.

Пещера „Козарника“, с. Орешец, Видин

Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 хил. г. преди нашето време.Халколитен рудник „Ай-Бунар“, Старозагорско

Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

Укрепено селище в м. “Чертиград“, Етрополско

Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.

Късноантична крепост на н. “Св.Атанас“, Бяла

Това е по скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI.

Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново


Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

Римски и средновековен град Дуросторум-Дръстър

Много труден за проучване, защото се намира изцяло под гр. Силистра, дори е разделен на две части – едната в територията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистренската гробница.

Еленска Базилика, гр. Пиродоп

Това е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

Крепост в м. “Големаново Кале“, с. Садовец, Плевенско

Превзета е след остра сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети.

Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. Сопот

Много добре запазен обект, но много трудно достъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис.

Средновековен град „Червен“, Русенско

Изключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части – горен и долен. Строен е в ранно византийско време.

източник: lifestyle.bg

Последно променен на Сряда, 02 Ноември 2016 14:26

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови