You are here:   Начало

ХИЛЯДА ГОДИНИ ПО-КЪСНО - В СЛУЖБА НА КРЕПОСТТА МИСИОНИС

Вторник, 08 Август 2017 16:18 Иван Велев
Печат ПДФ

След близо 1000 г. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети раннохристиянската епископска катедрала "Базилика 1" на древната крепост Мисионис. Ръководител на разкопките бе археологът проф. Николай Овчаров, който гостува в Bulgaria ON AIR. Крепостта бе разкрита преди няколко години, а по-късно реставрирана и консервирана. През годините в нея са откривани множество предмети и накити. "Предполага се, че в кръста от Мисионис се съдържат част от мощите на Свети Андрей Първозвани", съобщи археологът, който показа ценни предмети от базиликата.

Проф. Овчаров се върна назад в историята и разказа как, когато учениците на Исус Христос се събират след неговата смърт, за да започнат своите мисии, хвърлят жребий и на всеки от тях се пада различно място за мисионерстване. "Апостол Андрей, който пръв разбира за Христос, покръства Черноморието.

Именно тогава той назначава първия епископ на Варна, тогавашен Одесос", разказа гостът на телевизията. Средновековният град предстои да бъде превърнат в туристическа дестинация, като цел на археолозите е също и да стане част от историческата пътна карта на България, за да може повече хора да го посещават.

Последно променен на Вторник, 08 Август 2017 17:35

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови