You are here:   Начало

ЗЛАТНА ПАНЕГА – МЪРЗЕЛИВАТА ЕКОПЪТЕКА

Сряда, 09 Септември 2009 15:56 Магелан ПЪТЕШЕСТВЕНИК
Печат ПДФ
Не пропускайте красотата на Златна ПанегаРайонът около Луковит е известен със своите пещери. Когато проучих малко по-подробно за забележителностите там, се появиха много интересни детайли, за които не бях и подозирал. Добре познатата река Златна Панега извира непосредствено до село Златна Панега. Оказа се, че изворът й е най-големият карстов извор в България. Учените смятат, че черпи водите си по подземни пещери от река Вит. В околностите на Луковит реката е образувала и красив каньон. Тази местност е известна с името „Котлен“ и се характеризира с уникални скални образувания - „Куклите“ в Карлуковското карстово плато. Други забележителности тук са циркусът „Котлен“, каменопад „Дайма“, лагуната с кръглото тресавище.

Един от мостовете по пътекатаПо-интересното тук е, че има една много приятна екопътека, без почти никаква денивелация. Спокойно екопътека "Златна панега" може да бъде наречена мързеливата пътека. Маршутът е много лек, подходящ е за разходка, малките деца няма да имат никакви трудности, а дори и да сте решили да направите излет, не се колебайте. Екопътеката се изминава се за около 4-5 часа и е дълга 12 км.

Добре маркираната пътека, почти равния участък и красивите мостчета и местата за почивка могат да я направят предпочитана за много любители на ходенето. До пътеката  се стига за около час, като се тръгне с кола по познатият главен път Плевен – София, минава се през целия Луковит и на излизане от града, в дясно, след автоморгата се вижда дървена беседка, и достатъчно голям паркинг с информационна табела за началото на екопътеката.

Такива беседки по пътя се опитваха да ни демотивират да завършим пътекатаВ самото начало на пътеката има пещера, която не посмяхме да разгледаме – бяхме тръгнали на еко-, а не на спелеотуризъм днес! Първоначалното стръмно спускане създава впечатление, че теренът ще е променлив с изкачвания и слизания, но след малко участъка става равен. След този момент всички притеснения за изкачвания и слизания се изпаряват и става ясно, че ако сте въоръжени с щеки за ходене, то те са напълно излишни...

Река "Златна панега" е извита като змия  и тече лениво. На места водата е доста бистра, за разлика от други участъци с характерно зелен цвят. Именно заради бавното течение на места се виждат и водорасли, но те са рядкост и по никакъв начин няма да попречат, ако сте решили да се „топнете” във водата или пък да хвърляте въдицата за риба. Маршутът е много подходящ и за къмпингуване - по цялото протежение на екопътеката са разположени прекрасни беседки, с изградени камини за След изкачването на Мостът на съмненията нибарбекюта. А масивните дървени маси и пейки направо ни накараха да съжаляваме, че не сме взели кебапчета и бира.

Като цяло, маршутът е добре поддържан и почистен. Неусетно в приказки и коментари на тема „Колко кебапчета и бира могат да се изконсумират тук”, се озовахме пред мост, изграден на самата скала. От далеч се създава впечатление за „несериозно изпълнение” и хората с по-слаби сърца сигурно ще си припомнят някои кадри от известни филми, но тук в никакъв случай не можем да говорим за това. Лично се убедихме в непоклатимостта на конструкцията – мостът е здраво закрепен със стомана директно в скалата. А гледката определено си залужаваше.

На места водата изглежда по този начинПак поради карстовия характер на скалите тук, питейна вода по пътя липсва. Затова е хубаво да се въоръжите добре с бутилки минерална вода, ако не искате да се озовете някъде по средата с пресъхнала уста. Не казвам, че водата от реката не става за пиене, напротив – когато се е налагало съм експериментирал с различни видове вода и досега не съм имал проблеми.

За почитателите на „неходенето”, съм длъжен да оповестя и алтернативата на пешеходния маршрут - с кола може да се мине и зад паркинга в началото на пътеката, по черен път, който води до брега на реката. От там, обаче, се минава пред единствения голям мост пеша и щеш, не щеш – с багажа до мястото, където искаш да разпънеш палатките. А след това – звезди, щурци, кебапчета и бира…

На почитателите на пещерите, пък, не мога да спестя факта, че в региона са проучени са общо 240 пещери. Шест от тях – феноменът „Проходна“, „Безименна 22“ (Контрабасът), „Задъненка“ и др., както и двата скални феномена — „Струпанец“ и „Провъртеника“ – са обявени за природни забележителности. Пещерите са обект на изследване на Българската федерация по спелеология и Световната спелеоложка общност, която избира района за еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони в света „PIGEK“. Някои от пещерите са уникални паметници на човешката култура от палеолита до XIV век.

Приятно изкарване!

GPS координати: N 43° 12' 20.93"; E 24° 09' 48.45" - гр. Луковит
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.205813 long=24.163458 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Мартина Петрова
Последно променен на Вторник, 19 Януари 2010 00:41

Коментари  

 
#1 Did 2016-04-10 08:37
На края на екопътеката има много интересна постройка на два етажа, под която има извор с чудесна вода.
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови