You are here:   Начало
България


ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ СА Terra incognita ЗА МАСОВИЯ ТУРИЗЪМ

Понеделник, 24 Октомври 2016 18:28 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Знаете ли, че Източните Родопи са най-богатата на тракийски мегалитни паметници част от Балканите. Че поречието на Арда е осеяно със скални светилища, долмени, пещери, крепости и т.н. и т.н. ?? А знаете ли че по тучните планински склонове на воля пасат огромни стада бикове и крави от редкия вид родопско късорого говедо, а компания им правят каракачански овце, характерни с дългата си, бухнала козина?

 

БОЖИЯТ МОСТ - МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Понеделник, 24 Октомври 2016 18:04 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Стотици изоставени къщи, грохнали под тежестта на времето и нищетата, накацали плътно една до друга по стръмните брегове на реката. Разнебитени покриви и прозорци с избледнели парцаливи пердета, зад които плахо надничат призраци от миналото. Разпадащи се зидове, а в цепнатините им вятърът си тананика зловеща мелодия. Малки дървени балкони с липсващи парапети или продънен под.

 

ДА ПРЕЖИВЕЕШ ТРИГРАД

Сряда, 12 Ноември 2014 15:44 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Покрай прозореца ми препускат столетни борове, толкова кичести и стройни, сякаш опитват да стигнат небето. Във въздуха се носи ароматът на гора след дъжд. Слънцето бавно се подава от облаците. Водните капки по дърветата блестят като хиляди малки стъкълца. Толкова е приказно, че усещам как затаявам дъх, страхувайки се, че издишвайки, всичко ще изчезне.

 

АХ, ТОЗИ ЕЛЕНСКИ БАЛКАН

Четвъртък, 02 Октомври 2014 18:13 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Ако имате на разположение няколко почивни дни, със сигурност си мечтаете да избягате от големия град. Иска ви се да подишате чист въздух, да се насладите на вкусни планински гозби, да опознаете старинни възрожденски кътчета.

 

НЕДЕЛНИШКИЯТ МАНАСТИР ИЗЛЕКУВА ЦАР ПЕТЪР

Четвъртък, 02 Октомври 2014 17:57 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Манастирът "Св. Атанасий Александрийски", по-известен като Неделищкия, е скрит във вековна гора и гъсти храсталаци. Намира се в община Драгоман, между селата Дреатин и Неделище, второто от години е заличено от картата на България.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL