You are here:   Начало
Автомобили
Туристически автомобили, офроуд автомобили, автомобили с висока проходимост, off road

NISSAN QASHQAI +2 - ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИДЕРСТВО В КЛАСА СИ

Събота, 15 Октомври 2011 13:57 Даниел Пейчев
Печат ПДФ

Може би повечето от нас помнят появата на Qashqai на европейския пазар през 2007 година. Въпреки първоначалния скептицизъм, моделът и изненадващo се превърна в хит, бързо намери много клиенти и все още се радва на засилен интерес.

Преди да направи промените, компанията производител не анализира сама постиженията и недостатъците на модела, а се допита до крайния клиент и масов купувач. Проучването показа, че моделът трябва да има удобни седалки, тих и бърз климатик, голям багажник, повече светлина (по възможност от голям панорамен покрив), голям багажник и икономични двигатели. С други думи функционалността на голям семеен автомобил, чувството за сигурност и управление на всъдеход и не на последно място – маневреността на обикновен градски автомобил.

 

НОВИЯТ CHEVROLET CAPTIVA 2011 - ПО-МОЩЕН, ПО-ПРАКТИЧЕН, ПО-ПОЛЕЗЕН

Сряда, 12 Октомври 2011 10:56 Даниел Пейчев
Печат ПДФ

Новият Chevrolet Captiva e sамоуверен SUV-модел, с изчистен дизайн и практичност. Следвайки успешните стъпки на своя предшественик, новият Captiva е по-добър от него – истински боец, който ще ви съпътства еднакво успешно в спортното хоби и в семейното ежедневие.

Новото самочувствие на модела е отразено отлично и в обновената външност. По-динамичен от своя предшественик, новият Captiva следва елементите от актуалната самоуверена стилистика на марката Chevrolet. Със своя подчертано клиновиден профил, снижаваща се напред долна линия на динамично оформените очертания на страничните прозорци и широка, стабилна стойка, моделът с 5/7 места моделът впечатлява с атлетизъм. Всеки нов щрих в дизайна добавя ново качество към този автомобил, който е също толкова приятен и впечатляващ и за шофиране.

 

LAND ROVER DEFENDER – АВТОМОБИЛЪТ ЗА ВСЯКА ЕКСПЕДИЦИЯ

Понеделник, 03 Август 2009 00:42 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ
Land Rover Defender - единствената липса е компромиса!Напоследък стана „модно” да се говори за компромиси между градско шофиране, магистрала и планина. Новите технологии и непрекъснатата динамика на автомобилния пазар се опитват да налагат всякакви решения, от които ние трябва да избираме. Съвкупност от добро поведение на пътя, със задоволително поведение на терени извън пътя предлагат много производители. Но много рядко тези собственици на автомобили ползват новите си придобивки „в гората” или ако е така, то съжаляват за постъпката си веднага или в сервиза, поради лошите резултати на иначе прехваления лъскав SUV.
Последно променен на Понеделник, 03 Август 2009 01:14
 

OPEL ANTARA - ОТ ВСЕКИДНЕВИЕТО ДО СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Неделя, 28 Юни 2009 22:59 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ
Antara - наследникът на FronteraOpel се завръща в класа на автомобилите с двойно предаване. С новата Antara, съчетаваща динамично-елегантен дизайн с интелигентна серийна система за двойно предаване, марката Оpel дава своята заявка за водеща роля в SUV и crossover класа сред едросерийните производители. Характерни за новия модел са сравнимото с това на лек автомобил поведение на пътя, щедрите вътрешни размери при запазване на компактни външни габарити, новаторските транспортни решения, като системата  „Flex-Fix“, подчертаната функционалност и високото разположение на водача и пътническите места. Цените на новата Antara на българския пазар започват от 45 960 лева.
Последно променен на Неделя, 28 Юни 2009 23:16
 

НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ HONDA CR-V – ОЩЕ ПО-НАДЕЖДЕН, ОЩЕ ПО-ИКОНОМИЧЕН

Петък, 26 Юни 2009 19:43 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ
Третото поколение CR-V на HodnaДо появата на CR-V на изложението в Токио през 1995 г. Honda не разполагаше с всъдеход собствено производство.

А сега Хонда предлага новото поколение CR-V. Възможностите са почти същите като на предишното поколение на модела. В сравнение с него, новият CR-V е с около 100 мм по-къс (4530 мм), най-вече заради променената позиция на резервното колело. Широчината на автомобила, пък е увеличена с 40 мм (1820 мм), а височината му е свалена с 300 мм (1805). Колесната база е редуцирана от 2630 на 1620 мм, а следата отпред и отзад е увеличена с 25 и 5 мм съответно. Промяна има и при задната врата – вече не се отваря настрани, а нагоре.
Последно променен на Петък, 26 Юни 2009 23:33
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL