You are here:   Начало
За туристите
Полезна информация за всеки "начинаещ" и "напреднал" турист

КАКВО ДА ВЗЕМЕМ С НАС В ПЛАНИНАТА?

Неделя, 26 Юли 2009 01:49 Даниел Пейчев
Печат ПДФПреди всеки поход Вие вероятно се чудите какво да сложите в раницата. През ума Ви минават хиляди неща, някои от които са важни, а други - не. Ето защо в следващите редове планинарите съветват какво точно да вземете и какво не.
Последно променен на Неделя, 26 Юли 2009 02:17
 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ?

Сряда, 08 Юли 2009 16:37 Даниел Пейчев
Печат ПДФ
Лятото и зимата са сочени за „любими сезони” и удоволствията, с които те са съпътствани крият и своите опасности. Една от тези опасности е неприятното изгаряне на кожата. Докато през зимните месеци в повечето случаи само лицето ни е изложено на показ, то далеч по-разголени сме през лятото. Най-незащитени в тези условия се оказват децата – те обожават да са навън - да тичат и да играят на открито, а кожата им още е нежна.
Последно променен на Сряда, 08 Юли 2009 23:47
 

ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

Сряда, 08 Юли 2009 14:19 Даниел Пейчев
Печат ПДФ
Опасни ли са нашите змии? Ухапванията от отровни змии у нас са твърде редки и в повечето от случаите са от широко разпространената у нас пепелянка – най-често при настъпване или при несръчни опити за улавяне. Своевременно оказаната помощ със съотвения „противозмийски” серум и други модерни медикаменти отстраняват опасноста за живота на ухапания и той се отървава само с подуване на ухапаното място и 1-2 дни престой в болницата. Затова ако има ухапване – не се колебайте и за миг, а тичайте към най-близката болница. Ако е невъзможно да стигнете в близките 24 часа до такова заведение (но само в този случай!) потърсете мястото откъдето змията е минала и е оставила „слуз” в тревата. Откъснете тази трева и я втрийте на мястото на охапването – в тази „слуз” се съдържа естествената противоотрова, която самата змия произвежда.
Последно променен на Сряда, 08 Юли 2009 14:28
 

ДА НОСИМ ИЛИ НЕ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

Вторник, 23 Юни 2009 23:23 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

През най-горещия сезон слънцето все повече и задълго грее и припича. Хората започват да сменят не само тоалетите, но и с охота и по необходимост се "въоръжават" с тъмни очила. Някои дори са убедени, че и когато на небето има облаци, пак трябва да се вземат мерки срещу ултравиолетовото излъчване на небесното светило. Има и такива обаче, които, избирайки нови слънчеви очила, придирчиво преценяват дали им отива рамката, цветът, обръщат внимание на формата, аксесоарите и удобството. И тези фактори никак не са за пренебрегване. Но има много по-съществени, които често убягват от вниманието на потребителите. Като например цветът и материалът на стъклата и рамките, както и равномерната им окраска.

Последно променен на Вторник, 23 Юни 2009 23:54
 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ИЗЛЕТУВАЩИТЕ В ПЛАНИНИТЕ

Петък, 19 Юни 2009 13:56 администратор
Печат ПДФ
Анализът на нещастията по нашите планини дава основание да се твърди, че причините за тях са най-често комбинирани, но в повечето случаи те се свеждат до няколко фактора: недостатъчна предварителна подготовка: обща организация, физическа подготовка, технически знания и умения; неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения; неподходяща тактика, съобразно конкретните теренни и метеорологични условия, метеорологичната прогноза, състоянието на участниците; психологическа бариера за взимане на адекватно решение за изчакване, връщане, прекратяване на проявата (екскурзия, излет) при рязка промяна на условията за движение в планината.
Последно променен на Петък, 19 Юни 2009 21:03
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL