You are here:   Начало Настаняване Родопи И НИЕ ЩЕ ИМАМЕ МУЗЕЙ С ВОСЪЧНИ ФИГУРИ

И НИЕ ЩЕ ИМАМЕ МУЗЕЙ С ВОСЪЧНИ ФИГУРИ

27 фигури, изработени от восък и силикон, ще бъдат подредени в единствения в България музей на восъчните фигури, който ще бъде открит във Велико Търново.
Фигурите ще представляват исторически лица и дрехите от тяхната епоха. Акцент сред фигурите ще бъде царското семейство на Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Двамата ще бъдат облечени в автентични дрехи и ще бъдат поставени също в обстановка, подобна на тази от ХIII-ХIV век. За царското семейство ще бъде отредена специална зала, която ще показва техния бит и приборите, които са използвали. В друга зала ще бъде показан и цар Калоян, както и представител на българската патриаршия и богати боляри.  Освен че ще могат да разглеждат, туристите ще имат възможността да се облекат в царски дрехи, да седнат на трон и да се снимат.

Фигурите ще бъдат разположени на обща площ от 700 кв.м в подземията на административната част на Историческия музей.
Проектът е на общинската фирма "Царевград Търнов" и ще струва около 6,7 милиона лева. 15% от необходимите средства ще бъдат осигурени от община Велико Търново, а останалите - по европейска програма.
Освен музея с восъчни фигури, в проекта е включено и цялостно обновяване на площад Цар Иван Асен пред хълма Царевец. Там ще бъде изграден подземен паркинг с площ 113 000 кв.м, както и терасовиден парк, който ще отвежда туристите до църквата "Свети 40 мъченици" с панорамен асансьор.
Предвижда се на площада да бъде монтирана площадка за наблюдение на аудиовизуалния спектакъл, който пък ще бъде излъчван директно в интернет след монтирането на няколко видеокамери около хълма. Според директора на Общинската агенция по туризъм Даниел Панов проектът ще бъде осъществен в най-скоро време.

източник: Стандарт

Темата е заключена за коментари.