You are here:   Начало Туризъм Европа СМРЯЗАВАЩОТО СЪРЦЕ НА ГЛЕТЧЕР ОКОЛО МОНБЛАН

СМРЯЗАВАЩОТО СЪРЦЕ НА ГЛЕТЧЕР ОКОЛО МОНБЛАН

Ако глобалното затопляне ви звучи абстрактно, най-лесният начин да се убедите на живо в ефекта му върху природата е да отидете във Френските Алпи. Ще ще чуете смразяващия звук и ще видите с очите си топящите се глетчери около планинския курорт Шамони. През 1924 г. там са проведени първите зимни олимпийски игри. Градчето се намира в подножието на Монблан (4810 м) и е изходен пункт не само за покоряването на върха, но и за множество туристически маршрути в планината за хора без специална подготовка.

В района има 7 основни ледника и множество по-малки. Най-големият е Мер дьо Глас (Море от лед). Той е един от най-посещаваните природни обекти в света, където всеки може да види отвътре вечния лед и да се убеди във влиянието на климатичните промени върху ледената шапка на Европа. Трекингът около Монблан предоставя и истинско пиршество за очите с приказните панорами, които предлагат пъстроцветни ливади, вечнозелени гори, непристъпни скални игли и снежни върхове. Разстоянието от София до Шамони с кола е около 1600 км и за да си струва пътя - трябва да се остане поне 5 дни, за да могат да се видят основните забележителности. Съчетанието с пътуване из Италианските Алпи също е добър вариант.

За разлика от нашите зимни курорти, които през лятото са празни, в Шамони гъмжи от туристи през всички сезони. Затова е добре да се направят предварителни резервации за нощувки.

Най-масовите посетители през лятото са азиатците, но тях не можеш да ги срещнеш по туристическите пътеки. Те обикновено идват за 2 седмици в Европа и нямат време да правят трекинги. Затова се тълпят около лифтовете, за да се качат в планината и да видят няколко панорами.

Когато човек пристигне, въпросът не е дали да даде 100 евро, за да ползва съоръженията, а дали наистина иска да се потопи в самото сърце на Алпите и да усети духа на планината. Това не може да стане от прозореца на лифта или на железницата, които иначе могат да те качат почти навсякъде.

Истината е, че без пешеходни преходи все едно не си бил в Алпите.
За хората, които все пак не ходят пеша в планината, е най-изгодно да си купят карта за неограничен достъп до всички съоръжения - лифтове и зъбчати железници. Предлагат се от дневна до 15-дневни карти. За деца и семейства има намаления.

Всеки може да направи на място своя лична комбинация от пешеходни преходи и ползване на съоръжения.

За трекингите в района на Шамони не е задължителен планински водач. Хората, които имат минимален опит в планинарството, могат да се справят без проблеми. Долината предлага 350 км отлично поддържани туристически пътеки със 160 маршрута.

Пътеводител с подробна карта на всички пешеходни пътеки струва 14 евро, а самата карта се продава и отделно за 4,50 евро.

Ледниците в долината на Шамони заемат площ от 125 кв. км и заедно със суровите върхове правят пейзажа неповторим.

Глетчерът Босон например е надвиснал застрашително над самото градче и създава усещането, че всеки момент може да тръгне надолу.

Ледниците са в северния склон на масива Монблан и са смятани за по-защитени от климатичните промени заради голямата им надморска височина. Факт е обаче, че и те се топят, макар и с по-бавни темпове от ледниците в южните райони.

Най-големият глетчер - Мер дьо Глас, е с дължина 12 км и ширина между 700 и 1950 м. Той е най-добре проученият и фактите са категорични - в района на гара Монтенверс ледникът е загубил 150 м от дебелината си от 1820 г. до наши дни.

Процесът се е ускорил от 1988 г. и в този район Мер дьо Глас изтънява с по 3-4 м всяка година.

До глетчера може да се стигне по няколко различни маршрута в самия масив Монблан. Най-живописната пътека тръгва от Шамони до надморска височина малко над 2000 м и след това пресича склона успоредно на долината. На места има изкачвания до над 2400 м, за да се спусне накрая до гара Монтенверс на 1913 м височина.

По-мързелив вариант да се стигне до глетчера е със зъбчата железница, която тръгва от центъра на Шамони.

От Монтенверс има великолепна панорама към ледника и към алпийската корона на връх Гранд Жорас (4208 м). Стари снимки показват, че когато гарата била построена, глетчерът стигал почти до терасата й. Днес той толкова се е стопил, че от гарата се спуска лифт, а след това трябва да се минат и 380 стъпала надолу, за да се стигне до него.
Табели в скалата до стълбите показват в кои години докъде е стигал ледът. Ясно се вижда, че през последните 30 г. загубата на маса значително се е ускорила. В глетчера е издълбана ледена пещера, в която туристите се смразяват, колкото от студа и наситеното синьо на вечния лед, толкова и от тревожните факти, които научават.

Глациолози обясняват на посетителите, че ако тенденцията на глобално затопляне се запази, през следващите 200 г. по-малките ледници в Алпите може да изчезнат.

Да отидеш в Шамони и да не видиш Монблан, е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. За обикновения турист, който няма физическа подготовка и умения за атака към върха, има варианти да го види поне отдалече.

Едната възможност да се види целият масив е да се изкачи отсрещният връх Бревент (2525 м), което изисква само здрави туристически обувки. Усилието си заслужава, защото оттук тръгва пътека до езерото Бревент.

Друг вариант за приятен трекинг с панорама към Монблан е от Шамони до езерото Корну или Блан. Предимството тук е, че маршрутите са през природния резерват Егюи Роже. Освен богатата флора може да се срещне ибекс (алпийски козирог) и мармот.

Първенецът на Алпите може да се види от най-близко разстояние от връх Егюи дьо Миди (3842 м), докъдето има лифт. Популярността на Шамони предполага и високи цени, но всъщност има съвсем приемливи варианти по джоба и на най-скромния турист.

Най-евтини са нощувките в хижи - 15 евро в стая с 10-ина легла или 18 евро в стая за 4-ма например. По желание може да се заяви закуска, която е средно около 6 евро, а пакет нощувка, закуска и вечеря е 36 евро. Цените на двойна стая в 3-звезден хотел тръгват от 80 евро нагоре.

За 15-ина евро може да се вечеря и в някое от многобройните заведения. По-евтин вариант са сандвичите или пазаруването от хранителен магазин, където цените не са много по-високи от българските.

Автор: Ваня Ставрева

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОТ ПАЛЕРМО С ЛЮБОВ

Май няма да излезе прав херцогът на Палма и принц на Лампедуза, посмъртно признатият за голям писател велик сицилианец Джузепе Томази ди Лампедуза. Поне що се отнася до знаменитата фраза на героя му Танкреди от неговия... продължава>