You are here:   Начало Коментар Коментар ТУРИСТИЧЕСКОТО ЛОГО КАТО ИНСТРУМЕНТ

ТУРИСТИЧЕСКОТО ЛОГО КАТО ИНСТРУМЕНТ

Четвъртък, 24 Януари 2013 21:33 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

Новото продуктово туристическо лого на България и неговите 10 варианта по сектори туризъм разбуниха духовете и възпламениха коментарите. Единичните и плахо изречени позитивни оценки на новата визия бяха пометени от определения като „гювече”, „развалено яйце”, „миш-маш”, „баница с праз”. По-аргументираните критици акцентират на многословието на нашата картинка, която на едно място включва стилизирано слънце (наричано още жълтък или портокал), море, плаж, чадър, роза (за която бе казано, че прилича на тази на БСП, макар да нямат допирна точка), планина и езеро. Сумата от 1,4 млн. лв. е с милион лева по-ниска от индикативната сума, определена по ОП „Регионално развитие”. Този проект бе приет още от предишния кабинет и на този се падна да направи поръчката за изпълнение.


Глупавото в представянето на новите лога е, че илюстрациите, които показват върху какви продукти могат да бъдат поставени знаците като столове, чанти, чадъри и прочее, отново са взети от някакви чужди сайтове. И тогава логично човек се пита наистина ли в 1,4 млн. лв. не са останали пари за шест кадъра, та монтажът във фотошоп с налагането на знака върху предметите – чанти, шезлонги и екрани, да е върху снимки, заснети за целта.

Такива елементарни и в същото време груби грешки само подсилват усещането за някаква нередност, за дизайнерска евтиния.

Човек лесно може да разгледа логата и туристическите послания и на други държави и в крайна сметка се оказва, че единствено името на държавата означава нещо за човека, който би избрал да я посети. При избора на продуктовото ни лого фокус групи са питани кой знак най-много харесват, а не дали биха посетили държавата с този знак. Защото изборът на туриста се прави на база утвърден продукт, гарантирано качество, разнообразие, степен на удовлетворение. Докато в България пристигат повече all inclusive туристи, които отсядат само в един хотел и се стискат за всичко друго, слоганът ни „Открий и сподели” също няма да свърши работа. Фразата е вярна и се отнася към преобладаващата сезонност на нашия туризъм, а местата, свързани с култура, история, традиции, природните забележителности винаги остават на по-заден план.

Едва когато всяка община с интересна природна или друга забележителност събере едновременно доброто обслужване, достъпност, сигурност и атрактивност, посетителите ще искат и да откриват, и да споделят. В практиката това ще рече, че Каньонът на водопадите край Смолян не може повече да посреща туристи с табелата, че пътеката не е поддържана, поради което е опасна и туристите тръгват на собствена отговорност.

А посланията и слоганите на държавите си приличат изключително много, защото вдъхновяващите кратки фрази, с които могат да бъдат канени туристи, са ограничени. Логото на Индия е Incredible India (Великолепна Индия), като в точката на английското i e вписана класическата индийска точка, а буквата е като удивителен знак. Това е. Но потокът от туристи натам постоянно расте с милиони. Логото на Тайланд също е тъмна Индия за непросветените и то гласи Amazing Thailand – тоест Уникален Тайланд. Логото на Испания хората определят като „категорично грозно”, което не пречи милиони да посещават курортите в страната без никога да му обръщат внимание.

Логото на Македония е отрязано през средата слънце и слоганът Timeless! - Вечна. Виетнам се представя пред света със слънце и стилизирана вода и посланието Timeless Charm и така към македонската вечност е добавена и думичката чар. Знакът не е познат и се поставя много дискретно, но на всички борси хората се избиват да взимат островърхи сламени виетнамски шапки. Напълно непознати за туристите са логата на скандинавските страни, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Италия, Великобритания. Истината е, че продуктът, предлаган от тези държави, е толкова утвърден, че те не се интересуват дали логото им е познато. На щандовете на Англия по борсите например най-разпространеният образ е на Хенри VIII.

Интересна подробност е, че Хърватия плаща за своя знак 780 хил. евро, а ако българи го оценяваха, сигурно щяха да предложат автор да бъде дете от детската градина. Всъщност държавите могат да се представят с лога, написани като от малко дете, калиграфски или по най-стандартен начин и с една завъртулка накрая като Корея например. Кения със своите фантастични паркове и диви животни е избрала за знак нещо като слънце, нашарено със стилизирана масайска рисунка. Посланието е: „Вълшебна Кения”. Логично е да погледнем към пряката конкуренция на Зимбабве, която при уникалните си водопади, езера и животински свят е избрала за знак стилизиран кафяв баобаб и слогана „Свят на чудесата”.

Като се обърнем към съседите, знакът на Сърбия прилича на всяка фланелка от типа “Аз обичам Ню Йорк” например. Всички букви са с различен цвят и едно сърце между тях. Румъния май е показала и море, но всяка година броят на румънските туристи по нашето Черноморие расте. Затова по туристическите си щандове повечето румънци акцентират на Дракула, но чифт зъби в логото хич не вървят...

В момента мнозина харесват знака на Гърция, но там все са недоволни от него и затова си правят нов горе-долу през две години. Дори по време на националните пресконференции на световните борси в Лондон и Берлин гръцки медии са вдигали скандали по темата. Та човек трябва да е от бранша, за да познае последната вариация на гръцкото туристическо лого. Но проблемите в туризма на южната ни съседка съвсем не идват оттам. В Германия в момента върви масирана реклама на голям местен туроператор, която гласи: „Лятото идва! Посетете Испания! Лятото наближава! Посетете Карибите! Лятото почти е тук! Посетете Египет! И за Бога, проявете малко милост, идете и до Гърция, че те нали на нас чакат!”

За логата на най-богатите държави човек не се замисля дали са хубави или смислени. При бюджет от 150 млн. за туристическа реклама на Турция, когато нейни билбордове са разположени на ключови места във всяка европейска столица, всяко значимо международно летище, няма по-лесно от това знакът да бъде разпознаваем.

В крайна сметка новото туристическо продуктово лого на България трябва да се изпълни със съдържание и търсено качество. И тук започва трудното за индустрията.

Лично мнение на ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА, в. Монитор

 

Коментари  

 
#1 Гърция 2018-03-13 02:07
Туристическо лого на гърция
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision