You are here:   Начало Туризъм България СОЗОПОЛ - АНТИЧНА АТМОСФЕРА СЪС СЪВРЕМЕННИ АТРАКЦИИ

СОЗОПОЛ - АНТИЧНА АТМОСФЕРА СЪС СЪВРЕМЕННИ АТРАКЦИИ

СозополСозопол е старо рибарско градче, разположено между два чудесни плажа. От дълго време е любимо място за лятна почивка на българи и гости на страната ни. Забележителностите на курортното селище са много и започват от археологическите и архитектурните паметници, артистичните изяви и събития, ресторантите и увеселителните заведения до пристанищните услуги и яхт-клубовете, възможностите за еко туризъм до подводните феномени. Но нито едно от тези предложения не може да бъде отделено от останалите, а всички заедно впечатляват посетителите и правят градчето толкова привлекателно.

Определено може да се каже, че атмосферата в Созопол е антична. Това впечатление може би идва от калдаръмените улици, и високите дувари на къщите, пред които възрастни жени стоят на раздумка, плетат всевъзможни неща и продават конфитюри. Архитектурните паметници в града са повече от 45 – едно забележително постижение за малко градче като Созопол. Между тях  са и двете стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица, както и много постройки от 17 век, някои от които днес подслоняват художествената галерия, ресторанти, медицински център и национален седмичник. В никакъв случай не трябва да се пропуска посещението на Археологическия музей и Художествената галерия, които се намират в стария Входът на Археологическия музей в Созополград. Интересни са и разкопките на античния некропол на плажа Харманите. С повече от 2 600-годишна история, градът е запечатал спомен за различни периоди и култури: останки от гръко-римски сгради, датирани от античността, както и архитектурни паметници от Българското възраждане. Стратегическото местоположение на Созопол – между Черно море и Странджа планина, която през отминалите векове била богата на суровини, позволило на неговите жители да посредничат в търговията между древните гръцки колонии и тракийските племена. Културата и изкуството претърпели разцвет: издигнати били храмове, публични сгради и скулптури, носещи белезите на класическия период на гръцкото изкуство.

Всяка година, в началото на септември, в Созопол се провежда големият международен фестивал на изкуствата – Аполония, който привлича артисти и хора на изкуството от цялата страна и чужбина. Това събитие е едно от най-добрите предложения за културен туризъм у нас. Фестивалната програма е богата на събития и включва международни театрални представления, джаз-концерти, модни ревюта, камерна музика и премиери на книги.

Сред най-атрактивните места са Вятърната мелница, таверна Созопол, таверна Атина, ресторантите Ксанта, Нептун, рибарката лодка Дружба, Орфей, Олимп, Стената, Кладенеца, Лилия. Някои от тях са много интересни и са построени върху антични паметници, след детайлно проучване и реставрация. Сред тях са: ресторант Стената, мазето на който в далечни времена е използвано като склад за грозде, а пък ресторант Кладенеца е построен над извор, от който в древни времена осигурявали питейна вода за града.

Разкопки на средновековно селище в СозополНа юг от Созопол се намират известните скални формации, наподобяващи фиорди - високият скалист бряг там е силно "нарязан" от вълните. На това място има и много пещери. На около 20 км. на юг от Созопол пък се намира устието на река Ропотамо, с двата природни резервата – Водна лилия и Вельов вир. Да не забравяме, че от тук минава и Via Pontica – пътят за миграция на птиците, когато отлитат на юг. Всяка година в края на лятото хиляди прелетни птици (над  30 вида) се събират тук преди да се отправят към бреговете на Африка.

В района на Созопол има безброй места за риболов, които са в състояние да впечатлят и най-запалените професионалисти. Някои от организаторите предлагат и индивидуални риболовни програми в радиус до 15 км и 3 морси мили. Можете да ловите от лодка, от скалистия бряг или под вода, морска или сладководна, дънна или пасажна риба. Не можем да забравим и почитателите на уинд сърфа - условията в района на Созопол са много добри. Около къмпингите Ченоморец, Градина и Златна рибка са и най-добрите места за сърфисти. Има добре уредени сърф-училища и сърфове под наем. Всички водни спортове могат да се практикуват по индивидуални програми или според предложеното на охраняваните плажове на Созопол. Тук ежегодно се провежда и една от националните регати.

Звуковият фар на остров Свети ИванДруга атракция в близост до Созопол е островът Св. Иван. Той се намира на около 2 км. северно от стария град и е най-големият остров в българските териториални води на Черно море. На острова е построен сонарен фар, които заедно с фара на нос Емине насочват плавателните съдове към Бургаския залив. В далечни времена островът е бил скривалище на пирати, а по-късно там бил построен манастир на името на Света Богородица, впоследствие преименуван на Свети Иван Продомос. Във водите около острова има уникален подводен феномен, известен като Каменната гора.

Пристанището на Созопол се използва за пътнически и товарни превози. Разполага със седем места за паркиране на кораби и терминал за пътници с контролно-пропускателен пункт. В допълнение, Созопол предлага яхтени пристанища и кейове за рибарски лодки. Предлагат се екскурзии до близкия град Черноморец и курорта Дюни.

GPS координати: E 27° 41' 47.52"; N 42° 25' 02.55"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.41737381352118 long=27.696533203125 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПЪТЕШЕСТВИЕ С КУЧЕ ДО ИЗУМРУДЕНИЯ РАЙ НА ПЛИТВИЦЕ

  Тази година посетихме и едно не толкова популярно сред туристите, но изключително красиво място - Плитвицките езера. До тях се стига по магистралата от Загреб на юг към Риека (39 км), като след Карловац се отбива път,... продължава>