You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЯЗОВИР КАРАГЬОЛ, ЕДНО ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ КЪТЧЕТА В РИЛА

ЯЗОВИР КАРАГЬОЛ, ЕДНО ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ КЪТЧЕТА В РИЛА

Събота, 07 Септември 2013 15:16 Новини туризъм България

Язовирите в Калин и Карагьол в Рила са едни от най-непознатите, но и най-красиви кътчета, недостъпни доскоро за масовия туризъм. Достигайки до м. Винтчето под връх Голям Калин и язовирите Калин и Карагьол, без да подозирате, ще се уверите, че тук има много "най" или поне три. Язовир Калин е най-високо разположеният в България и Балканите.

Преливникът му се намира на 2394 м. надморска височина. "Винтчето" пък е най-високото възможно място в България, докъдето можете да стигнете с автомобил. Надморската височина тук е 2520 метра. А ако моторът на лекия ви автомобил ви достави до тук, значи сте взели най-важния тест за колата си щом сте изкачили най-дяволския път в България. Този от село Пастра до язовир Карагьол.

За 17 км. като разстояние се преодолява разлика в надморската височина от над 1500 метра. До двата язовира, строени от българи под вещото ръководство на немски инженери се достига по пътя Кочериново - Рилски манастир. В началото на село Пастра вляво право нагоре тръгва бетониран преди 70 години път. Той минава през бившата психиатрия над селото, както и ВЕЦ-овете Каменица и Калин. Такива серпентини в България няма къде да видите. Пътят все едно го е проектирал дяволът. Или гении, каквито са немските инженери. Пътят тесен, само за един автомобил. Ако срещнете друго превозно средство, разминаването е въпрос на шанс и най-вече на време.

Язовир Калин, строен в периода 1943 - 46 година в момента е празен. От началото на септември бе направен ремонт от чешки специалисти на мембраната на стената, за да не пропуска вода. Вече започва да се пълни. Край язовира пасе стадо на животновъд от Кочериново. То е от над 600 овце, пасе ги един 45-годишен мъж, Румен от Тетевен. Той е единственият гид и човек тук, цар на положението, ако не броим търсачите на силни усещания. Тук е от 6 години, прекарва по 6 месеца в района, от април до октомври. Живее в бараките под язовирната стена.

Южно от язовир Калин от върха на билото се открива шеметна гледка към Рилското корито. Водната кула, служеща като изравнител на напорния тръбопровод между яз. Калин и едноименната ВЕЦ, се намира на един скален ръб. Той е идеална площадка за птичи поглед към градовете Рила, Кочериново Бобошево, към върховете Додев, Канарата, Малешевска и Руен планини, намиращи се оттатък Струма.

След язовир Калин бетонираният път продължава между каменното поле в посока язовир Карагьол. Той е завършен на 7 ноември 1952 г. Завирен е и започва да функционира на следващата година. Как е строен, знаят вече малцина останали живи строители. Трябва да се изправиш на скалите над Карагьол, за да видиш долу една подобна на теснолинейка жп линия, която се изкачва до скалите. По нея, или т. нар. "хаспел" са транспортирани материалите за изграждане чашата на язовира.

Гледката към тъмносиния, та чак черен язовир Карагьол е невероятна, той се намира буквално в краката ви. В далечината се вижда х. Иван Вазов, до която също води път. Край Винтчето пристигат леки коли, не повече от 4-5, както и два мотора. Това е най-високоразположеният паркинг в България. Под язовир Калин има една сграда, наричана навремето от немците "кислородната станция". В нея има едно табло с 10-на стари снимки, запечатали героизма на наследниците на Кольо Фичето преди 60 години, строили Карагьол. Строежът стената на Карагьол е последното звено от каскада "Рила". Тя е замислена след изследване на водните потоци от инж. Самсаров и инж. Златаров в периода 1918-1922 година. Двамата получават концесия за ползването на водите и сключват договор с АД "Гранитоид".

По проектите на Самсаров се предвижда строителството на три електроцентрали - "Илийна", "Пастра" и "Рила". ВЕЦ "Пастра" заработва през 1925 г., четири години по-късно и ВЕЦ "Рила" в едноименния град. Проектът за ВЕЦ на Илийна река отпада, изследванията се насочват към високите части на Рила в района на река Каменица. Вариантът на каскада "Рила" е замислен през 1931, но осъществяването му започва с изграждането на язовир Калин и завършва със строителството на яз. Карагьол.

Двата язовира са свързани помежду си на принципа на скачените съдове, посредством 75-метрова вертикална шахта и тунел с дължина 1800 м. Така двата язовира захранват намиращата се на около 1 000 метра денивелация по-ниско ПАВЕЦ "Калин" . Падът на водата към ПАВЕЦ "Калин" е 860 метра, произведеното през деня електроенергия се използва през нощта за връщането на водното количество чрез помпи обратно.

Целият замисъл на принципите на работа на ВЕЦ-те Каменица, Калин, захранвани от Язовир Калин и Карагьол е на австрийския главен инженер на "Гранитоид" Райнхард Томаник. Той е убит от партизаните заедно с 15-годишната си дъщеря при акцията при Жабокрек на 24 август 1944 г.

източник: БГНЕС

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни