You are here:   Начало Туризъм Европа КАПРИ - ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН ДО ИТАЛИЯ

КАПРИ - ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН ДО ИТАЛИЯ

Остров КаприИмах почивен ден. Събудих се малко по-късно от ставането ми за работа и отидох инстинктивно да пусна сутрешното си кафе. Още неотворил очи, пуснах телевизора и попаднах на някакъв сериал, в който без да искам да се загледах. Но не заради „драмата”, която се вихреше там, не заради актьорите и сценичната игра, а напротив – заради хубавите гледки, които събудиха голяма част от мен още преди първата глътка кафе. Поогледах се наоколо, за да видя останала ли е някаква програма за телевизията, за да проверя как се казва този сериал. Оказа се, че това е италианска продукция, с простичкото име „Капри”. Следващата стъпка не бе, както повечето биха си помислили, да си сипя кафе – беше да отида и да проверя в интернет къде е тази красота Капри, да науча нещо повече и може ли да се стигне до там лесно.

Върхът Монте Соларо забулен в облациОказа се, че Капри (на италиански Isola di Capri) е остров, който се намира в Тиренско море. Дълъг е 6 км и широк 2,5 км, с площта 10 400 кв. км. В чисто исторически план, първи данни за острова дава италианския писател и историк Гай Светоний Транквил през I в.сл.Хр. На острова има два града. Това са Капри и Анакапри. Град Капри е главен град и пристанище.

Остров Капри е живописен нископланински остров (най-висока точка е Монте Соларо 586 м). Прочут морски курорт. На северния бряг се намира природния феномен Лазурна пещера (Grotta Azzurra). На север от Капри е Неаполитанския залив, а на юг Салернския залив. От 1906 до 1913 г. на острова живее Максим Горки. И някак без да искам, след две седмици щателно проучване, се оказах в Рим.

Пътуването ми беше планувано да бъде „не много скъпо”, затова се Новият замък (Catsel Nuovo)запътих към гарата, за да хвана влак за Неапол. Предварително бях изтеглил пари от банкомат по пътя. Билетите се оказаха относително евтини. Пътуването отнема няколко часа и беше хубаво, че тръгнах в по-ранните часове на деня. В противен случай дневната обиколка щеше да остане за връщане, а това никак не е препоръчително. Бях се заредил с няколко сандвича, солети и вафли за из път, което се оказа добре, защото цените във влака бяха доста солени.

Следващата стъпка беше да потърся туристическо бюро за съвет кой автобус или такси да взема до Molo Beverello, пристанището, от където се взема ферибот до Капри. Докато чаках корабчето си, се полюбувах и на гледките от залива и внушителния Castel Nuovo точно до пристанището.

След водната разходка до Капри, ми беше „наредено” да сляза до пристанището Марина Гранде. От тук трябваше да взема автобус или въжена линия до град Капри. Предпочетох въжената линия и не сгреших - гледката на лазурния залив си струваше всичко до момента.

Капри е и основният град на острова, намиращ се между две планини. Къщите в града са свързани с извити и неравни улици, които водят до малкия главен площад Piazza Umberto. А там е е претъпкано с маси от съседните кафенета и вечер е приказно осветен от блещукащите светлини. Тук е мястото да вмъкна, че Капри е малко скъп град, въпреки че не е по-скъп от други известни италиански дестинации.

Гледка от Piazza Umberto IСледващия момент се запътих към един от големите пазари в Италия - Piazza Umberto I, разположен в Капри. Но нещото, което ме изнада повече е, че докато си купувах сок и наблюдавах хората, пред мен се откриваше несравнима гледка. Но да не се отнасяме много – други атракции чакаха на опашаката в заложения от мен дневен ред. Непосредствено до пазара се намират красивите градини "Giardini di Augusto" и вилата на римския император Тиберий - Villa Jovis, известен с това, че хвърлял своите любовници от стръмните скали.

До Arco Naturale и Punta Tragere, където ще се възхитите от океанските скали "Faraglioni" може да се стигне пеш.  Върху тези интересни геоложки формации има гнезда на големи чайки. А от там можете да вземете автобус, за да се изкачите по планината до малкото туристическото село Anacapri и после да се качите на лифт до горната част на Monte Solaro.

Сияйното синьо в пещерата Грота АзураАко пък сте почитател на пещерите, можете да си организирате и пътуване с лодка до известната Синя пещера (Grotta Azzurra). Необичайното осветление от подземния вход е смятано за едно от природните чудеса на света. Много туристи посещават това красиво място през летните месеци. Пещерата е била открита през август 1826 г. от германския писател August Kopisch (Аугуст Копиш). Останките от древна площадка и следите от работата по създаването на подземен тунел създават образа на естествена пещера, която е декорирана със статуи, които се отразяват в силното и блестящо синьо море.

Друга забележителност на Капри е фарът Faro Anacapri Punta Carena. Този фар, изграден на носа на остров Капри, е построен преди сто години и е вторият най-мощен фар в Италия. До мястото се стига лесно – за десетина минути с автобус.

Най-накрая се оказа, че и телевизията може да бъде полезна. Ако не беше тя, едва ли щях да посетя това прекрасно място.
 
GPS координати: E 14° 14' 34.53"; N 40° 33' 03.28"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=40.55091 long=14.242926 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Марина Янакиева

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ТАЙНИ ТУНЕЛИ ПАЗЯТ ЗЛАТОТО НА ИНКИТЕ

  Къде е изгубеното злато на инките? Това е сред най-обсъжданите загадки в историята, която провокира интереса на хиляди хора вече пет столетия. Напоследък стават все по-модерни експедициите в Южна Америка, посветени... продължава>