You are here:   Начало Новини Новини туризъм България Розариумът е магнит за преоткриване на Борисовата градина

Розариумът е магнит за преоткриване на Борисовата градина

Понеделник, 10 Юни 2019 16:00 Новини туризъм България

Ако сте от София, но винаги минавате с кола или градски транспорт покрай Борисовата градина, или не сте и имате намерение да посетите столицата, за да я опознаете по-добре или да я покажете на деца или близки, имате чудесен повод да го сторите. Новият розариум, разположен на идеално и лесно място – между Националния стадион „Васил Левски” и езерото „Ариана”, вече е магнит за посетители. Той беше открит преди дни. За малко повече от година беше възстановено нещо прекрасно, което бяхме забравили, че притежаваме повече от 2 десетилетия. Няма как столицата на страната на розите да не може да покаже колекция от ... рози. Освен да се порадвате на красивите цветя, които тепърва ще се увият по поставените в градинското пространство от 3 декара декоративни арки и ще се оплетат като венец около шадравана в центъра на китната композиция, ще можете да научите защо България има това славно име.

Както разбираме, няма истинска яснота сред изследователите дали розите са отгледани първо по нашите земи от траките, а по време на войните с гърците персите са ги пренесли у дома си, или пък са се появили в Иран, а по време на подчиняването на тамошната империя от Александър Македонски са ги посадили в нашата долина на юг от Балкана. Пък вероятно и няма особено значение, пише Дир бг.

Разцъфването на България като Страната на розите става поради огромната мания по ботаниката на княз Фердинанд. През 1900 г., с помощта на чужд специалист, той разработва уникален нов сорт. Цветът с много богата на листа „корона” именно поради това е наречен на френски Принцът на България или – както го наричаме ние – Князът на България. У нас обаче е по-популярен като Царската роза. Сега е броени стръкове в специалната градина в Борисовата, кръстена на Фердинандовия син, ала идната пролет ще украсява с кичестите си като царствена рокля цветове целия най-голям парк на София и на цяла България.

Ще разберете от табелите, които съжителстват с розите, още много любопитни неща. За розата „Цветелина”, за това кои и защо от цветята са наричани „чаени”, кои са мини и още куп интересни неща. Основните сортове в розариума са 8, общо са 50, а стръковете са над 2000. И тепърва ще се множат. Мястото вече е сред най-предпочитаните в София за селфита и позиране за снимки за спомен и от нашите, и от чуждестранните посетители. Мнозина от тях обаче се ориентират към стадиона или към езерото „Ариана”, а не навлизат в самия парк. А това също е много интересно.

След като четвърт век паметниците по алеите на класиците, които са разположени в частта на Борисовата градина между Орлов мост и Братската могила – по-точно до езерото с лилиите, бяха изписвани с надписи, ограбвани заради металните части на бюстовете – бронзът не е само за медали, кметството си взе градината от държавата и възстанови буква по буква и глава по глава всички монументи, изчисти ги. Иначе беше срамно – единственият поддържан през цялото време паметник беше арменският, издигнат в чест на Яворов – защитникът на бежанците у нас преди век.

Сега, когато всичко е в достоен вид, можете да се разходите и да си направите тест кои велики българи знаете, а кои не подозирате какво точно са направили или са написали. Проверката е лесна – веднага можете да сверите имената и постиженията в „Гугъл”. Което е особено възпитателно в компанията на децата. Това е именно ползата от музея на открито, каквото представляват на практика паметниците по алеите на класиците в Борисовата градина.

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни