You are here:   Начало Туризъм България РУЕН – НАБЛЮДАТЕЛНИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ

РУЕН – НАБЛЮДАТЕЛНИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ

Планината ОсоговоОтпуската беше към своя край. След почивката на морето се завърнахме в жежкия и прашен град и не ни свърташе на едно място. А оставаха още няколко дни до шока на първия работен ден. Това беше идеалния момент за планина. Прогнозата за времето беше повече от обещаваща, а прохладата и красотата на планините – повече от съблазнителна. Този път, обаче, си мислехме за нещо различно от Рила и Пирин. Миналата година по това време там имаше повече хора отколкото в оживен ден в града. Без да искам отворих книжката със стоте национални туристически обекти, да видим докъде сме стигнали с печатите. Не усетих как погледът ми се „заби” във Осоговския връх Руен. Споделих идеята си и само необходимите артикули подредени в саковете ни деляха от местния първенец.

Преди да сме се впуснали в изкачването на Руен, трябваше да науча нещо повече за него. Все пак, информацията е най-важна. Оказа се, че има прекалено много „хипотези” за името на върха. А ето и най-популярните. Някои свързват името на връх Руен с билката "Руй", която употребявали за боядисване. Може би всеки е чувал от бабите и дядовците за руйното вино – думата руен означава червено. Тук някои по-смели предположения свързват думата и с „тракийското руйно вино” – отлежавало в буре, в което е кисната сабазиевата (дионисиева) билка руй, за да му се придаде повече танин и следователно повече устойчивост срещу вкисване, а от друга страна - да получи хубав, бистър, рубиненочервен цвят.

Граничната пътека по билото на планинатаАрхеолозите пък ни дават друга информация за Руен. На старобългарски език в писмени извори от XIII-XIV век, времето на сегашния месец септември в календарите е отбелязано, като роуен, в други - руен. Името е свързано с характерния пурпур при залез слънце в планините есенно време, когато зеления цвят на боровинките се сменя с червеникавокафява, огнена премяна. От местните хора можем да твърдим, че това наистина е така.

Лингвистите пък напомнят, че на романски руе означава река, а на персийски руй се превежда като образ на лице (свързано и с някои теории за иранския произход на българите).

Хижа ОсоговоДокато коментирахме всички тези „теории” за произхода на името в колата, се озовахме в Кюстендил. Сега трябваше да се насочим към хижа Осогово или близкият туристически комплекс ''Три буки'', на около 20 км от гр. Кюстендил. Хижата е основният изходен пункт за покоряване на първенеца на Осогово връх Руен – 2251 м н.в. От там до върха се върви по коларски път. Интересно е, че връх Осогово е на границата с Македония, а преди години тук е имало гранични застави. Военните са направили и поддържали много пътища наоколо. Указателните табелки изобилстват, а видимостта – отлична. Можахме да се насладим и на високите върхове на Рила и Пирин, а на север и запад пред нас само планини, върхове и облаци, докъдето поглед стига. Чистият планински въздух и горската прохлада ни помагаха да поддържаме добро темпо. Маршрутът въобще не ни се стори труден и скоро стигнахме до заслон Руен - приятна ниска постройка с маса и пейки отвън и две стаи с печка и маси, за други условия. Веднага оставихме заслона за „след малко”.

Гледката от Руен спира дъхаПриятното беше, че имаше свеж полъх на върха. А гледката беше невероятна. На север се вижда лабиринта на Краище и очертанията на Западна Стара планина. На североизток се откриват планините Конявска, Люлин, Витоша и Верила, на изток – Рила, на югоизток - билото на Пирин. На югозапад, зад долината на Каменица, се разкрива част от поречието на Брегалница, по-нататък Плачковица, а зад нея далечните контури на Кожух. На югозапад, буквално като на сън, се долавят части от "най-красивата" според древния Омир - долината на Вардар. На северозапад Шар планина и планините в Южна Сърбия. Е, ако изключим всичко останало, то изкачването на Руен си заслужава само заради този поглед. А впечатленията гарантирано ще останат запечатани във вашата памет за много дълго време, да не кажем завинаги.

GPS координати: E 22° 31' 01.32"; N 42° 09' 32.28"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.158967 long=22.517033 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

СМРЯЗАВАЩОТО СЪРЦЕ НА ГЛЕТЧЕР ОКОЛО МОНБЛАН

Ако глобалното затопляне ви звучи абстрактно, най-лесният начин да се убедите на живо в ефекта му върху природата е да отидете във Френските Алпи. Ще ще чуете смразяващия звук и ще видите с очите си топящите се глетчери... продължава>