You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина ГЬОКЧЕАДА - ТУРСКИЯ ОСТРОВ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪРФИСТИ

ГЬОКЧЕАДА - ТУРСКИЯ ОСТРОВ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪРФИСТИ

Четвъртък, 30 Юли 2009 09:16 Новини туризъм чужбина

Гьокчеада  не е обикновен курорт, даже въобще не е курорт – там от 7-8 години български сърфисти прекарват огромна част от пролетта до късната есен, за да карат уинд и кайт сърф. Мястото, на около 560 километра от София, не е развито като сърф дестинация и се посещава само от български сърфисти. Поради световната му неизвестност е доста евтино да спиш и да се храниш там, за разлика от популярната турска сърф-дестинация Алачати. Говори се, че Гьокчеада е открит от български сърфисти и на Острова продължават споровете кой е бил първи.
   
Да има прогноза означава, че на Острова духа север-североизточен вятър, който не спира 2 дни. Най-дългата прогноза е до 6 дни. Вятърът е постоянен със сила над 10-12 метра в секунда и стига до 22-24 метра в секунда в най-силните за сърфистите дни. Според тях мястото е феномен – от едната страна има вълни, мястото се нарича „уейв спот“ - любимо за фристайл сърфисти. А от другата страна водата е гладка, тъй като вятърът духа от сушата към морето. За начинаещите сърфисти това е страхотно място, защото хем има вятър, хем няма вълна - учиш се много бързо без вълната, която да те лашка и подмята. За тези, които нямат оборудване, могат да си вземат под наем от 3-те български сърф училища на Острова, където цената за един час е 60 лева.

На Гьокчеада има зона, наречена „фунията“- тя се образува между две планини. Вятърът, който идва от север-североизток минава през мястото с вълните със скорост, да речем, 18 метра в секунда, „мушка се“ през фунията и „излиза“ още-по силен.
Сърфистите спят предимно в селата Ешелек и Гьокчеада, които са най-близо до местата за каране. Не са малко и тези, които преспиват в палатки край Чилик пансион, близо до българското сърф-училище „Crazy island“

В Гьокчеада няма клубове, няма тъмнооки турци, които да те примамват от главната улица да влезеш и да пиеш коктейли, даже в заведенията няма менюта. Собствениците на малки ресторанти за хранене в селата от вратата поздравяват със „здрасти, аркадаш!“ познатите им български сърфисти и обясняват, че имат „бифтек“, кюфте“, „чобан салата“, „чорба“. За около 15 лири (приблизително 15 лева) си преял и много доволен, преглъщайки ароматния чай в малка чашка, който задължително сервират след хапването. Алкохол, включително и бира, в центъра на най-голямото село Гьокчеада няма, защото наблизо е училището.


източник: Оля Желева   
   

Темата е заключена за коментари.

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни