You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ЯЗОВИР ИСКЪР - РИБА, ЛОДКА, ПАЛАТКА ИЛИ КАРАВАНА?

ЯЗОВИР ИСКЪР - РИБА, ЛОДКА, ПАЛАТКА ИЛИ КАРАВАНА?

Язовир ИскърЯзовир Искър отдавна е известна „рибарска” дестинация. Чувал съм какви ли не истории истории на рибари за там – преди години е било наистина трудно да се прибереш без пребогат улов. Местата за отсядане са много, а напоследък и атракциите, които се предлагат са доста разнообразни. И най-хубавото нещо за софиянци е, че е едва на 55 км от града. Затова, ако се абстрахираме от рибарите навсякъде около язовира, това се оказва едно прекрасно местенце дори за еднодневен престой.

Може би ще е интересно да споменем нещо повече за построяването на язовира. Още през далечната 1900 г., построяване на язовир на река Искър е определено като приоритет за София. С нарастващите нужди за вода на града, през 1921 г. темата отново излиза на двевен ред. Но тогава проектът за 55-метрова язовирна стена и язовир с Сателитна снимка на Google на язовир Искъробем 320 милиона куб.м не може да се осъществи поради неспособността на общината да компенсира жителите на селата Горни Пасарел, Калково и Шишманово. През 1932-1941 г. са правени топографски снимки, геоложка оценка за стената и наблюдения на количеството вода в Искъра край Пасарел, с цел построяване на язовир „Св. Петър“, но пак без краен резултат. През юли 1947 г. започват нови геоложки проучвания на четири места между Горни Пасарел и Панчарево за изграждане на язовир. А през 1947-48 г. водите на река Искър се проучват допълнително. Чак на 26 януари 1949 г. проектът е одобрен от експертен съвет към Министерство на електрификацията и мелиорациите, и е планирано язовирът да има работен обем 520 млн. куб.м и 60 млн.куб. м резервен обем. На 6 септември 1954 г. хидровъзелът е официално открит. За времето си той е най-голямото техническо съоръжение в България.

Каяк в язовираДалеч от тази година, днес язовирът всяка събота събира стотици рибари. Но ако не сте „заклет рибар” или пък искате малко почивка от прашния и шумен град, язовирът предлага невероятни възможности. Местата за настаняване тук изобилстват, а за хората ентусиасти, освен палатка, в района се предлагат и няколко каравани. Местностите около язовира предлагат и много добри условия за няколкочасови походи. А няколкото капанчета наблизо определено могат да отпуснат душата ви.

С голяма изненада разбрах, че тук атракциите са набрали скорост. Около язовира вече се предлагат походи в планината с коне, джетове, моторници и водни колела.  Другото „нововъведение” е каякът. Посетителите, които са се насладили на този интересен и приятен спорт, са единодушни, че удоволствието от свободното каране не може да се забрави.

През седмицата е по-спокойно за рибаритеВъпреки, че не си падам по въдиците, слушах с голям интерес местните рибари. И от ъгъла на „неразбирача”, предавам техните съвети. В язовира има Клен, Шаран, Каракуда, Платика , Бяла, Сом , Костур , Толстолоб, Бабушка и Червеноперка. Местата за риболов вече са по-ограничени от релефа , вили ,бази и... многото въдичари и вододайната зона. Късна есен и зимата добре дава Каракуда, Костур и Уклей на щъркела в заливчето под моста. След падане на забраната добри места са Шипочанския залив и устието на р. Искъра.

Съвети от записките ми:
- Района около ловно стопанство Авала  е добро място, ако ловите от лодка. Не трябва да се слиза на брега – местата са скалисти и дълбоки. Има едър костур ,бяла и клен;
- Местността Щъркела е добро място за риболов в судените месеци;
- В Шипоченския залив риба всякаква, но трябва да изпреварите всички, заради „проблема с местата”;
- Във вододайната зона е абсолютно забранено за лов както от брега, така и от лодка.

Хората определно се вълнуват от риболова в района. Така, от наблюденията си, мога смело да твърдя, че риболовните страсти са гарантирани. Наслука на всички рибари и приятна почивка на всички излетуващи в района!

Параметри на язовира:
- общ обем: 673 млн. м3
- полезен обем: 580 млн. м3
- площ на водосборната област: 1046 км2
- обща залята площ: 30 км2
- дължина на язовира: 25 км
- средна надморска височина: 850 м
- дължина на язовирната стена: 204 м
- височина на язовирната стена: 76 м
- вид на стената: бетонно–гравитачна

GPS координати: E 23° 34' 24.00"; N 42° 28' 14.00"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.470556 long=23.573333 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Ясен Иванов

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НЕЗАБРАВИМО ПЪТУВАНЕ ДО ЧЕРНА ГОРА (ЦЪРНА ГОРА) - ВТОРА ЧАСТ

Връх Щировник Съседният връх Щировник, на който са сложени някакви военни антени, е най-високият в тези планини – 1748 метра над морското равнище. Като се върнете обратно в колата, можете да хапнете в заведението, чийто... продължава>