You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ЯЗОВИР ИСКЪР - РИБА, ЛОДКА, ПАЛАТКА ИЛИ КАРАВАНА?

ЯЗОВИР ИСКЪР - РИБА, ЛОДКА, ПАЛАТКА ИЛИ КАРАВАНА?

Язовир ИскърЯзовир Искър отдавна е известна „рибарска” дестинация. Чувал съм какви ли не истории истории на рибари за там – преди години е било наистина трудно да се прибереш без пребогат улов. Местата за отсядане са много, а напоследък и атракциите, които се предлагат са доста разнообразни. И най-хубавото нещо за софиянци е, че е едва на 55 км от града. Затова, ако се абстрахираме от рибарите навсякъде около язовира, това се оказва едно прекрасно местенце дори за еднодневен престой.

Може би ще е интересно да споменем нещо повече за построяването на язовира. Още през далечната 1900 г., построяване на язовир на река Искър е определено като приоритет за София. С нарастващите нужди за вода на града, през 1921 г. темата отново излиза на двевен ред. Но тогава проектът за 55-метрова язовирна стена и язовир с Сателитна снимка на Google на язовир Искъробем 320 милиона куб.м не може да се осъществи поради неспособността на общината да компенсира жителите на селата Горни Пасарел, Калково и Шишманово. През 1932-1941 г. са правени топографски снимки, геоложка оценка за стената и наблюдения на количеството вода в Искъра край Пасарел, с цел построяване на язовир „Св. Петър“, но пак без краен резултат. През юли 1947 г. започват нови геоложки проучвания на четири места между Горни Пасарел и Панчарево за изграждане на язовир. А през 1947-48 г. водите на река Искър се проучват допълнително. Чак на 26 януари 1949 г. проектът е одобрен от експертен съвет към Министерство на електрификацията и мелиорациите, и е планирано язовирът да има работен обем 520 млн. куб.м и 60 млн.куб. м резервен обем. На 6 септември 1954 г. хидровъзелът е официално открит. За времето си той е най-голямото техническо съоръжение в България.

Каяк в язовираДалеч от тази година, днес язовирът всяка събота събира стотици рибари. Но ако не сте „заклет рибар” или пък искате малко почивка от прашния и шумен град, язовирът предлага невероятни възможности. Местата за настаняване тук изобилстват, а за хората ентусиасти, освен палатка, в района се предлагат и няколко каравани. Местностите около язовира предлагат и много добри условия за няколкочасови походи. А няколкото капанчета наблизо определено могат да отпуснат душата ви.

С голяма изненада разбрах, че тук атракциите са набрали скорост. Около язовира вече се предлагат походи в планината с коне, джетове, моторници и водни колела.  Другото „нововъведение” е каякът. Посетителите, които са се насладили на този интересен и приятен спорт, са единодушни, че удоволствието от свободното каране не може да се забрави.

През седмицата е по-спокойно за рибаритеВъпреки, че не си падам по въдиците, слушах с голям интерес местните рибари. И от ъгъла на „неразбирача”, предавам техните съвети. В язовира има Клен, Шаран, Каракуда, Платика , Бяла, Сом , Костур , Толстолоб, Бабушка и Червеноперка. Местата за риболов вече са по-ограничени от релефа , вили ,бази и... многото въдичари и вододайната зона. Късна есен и зимата добре дава Каракуда, Костур и Уклей на щъркела в заливчето под моста. След падане на забраната добри места са Шипочанския залив и устието на р. Искъра.

Съвети от записките ми:
- Района около ловно стопанство Авала  е добро място, ако ловите от лодка. Не трябва да се слиза на брега – местата са скалисти и дълбоки. Има едър костур ,бяла и клен;
- Местността Щъркела е добро място за риболов в судените месеци;
- В Шипоченския залив риба всякаква, но трябва да изпреварите всички, заради „проблема с местата”;
- Във вододайната зона е абсолютно забранено за лов както от брега, така и от лодка.

Хората определно се вълнуват от риболова в района. Така, от наблюденията си, мога смело да твърдя, че риболовните страсти са гарантирани. Наслука на всички рибари и приятна почивка на всички излетуващи в района!

Параметри на язовира:
- общ обем: 673 млн. м3
- полезен обем: 580 млн. м3
- площ на водосборната област: 1046 км2
- обща залята площ: 30 км2
- дължина на язовира: 25 км
- средна надморска височина: 850 м
- дължина на язовирната стена: 204 м
- височина на язовирната стена: 76 м
- вид на стената: бетонно–гравитачна

GPS координати: E 23° 34' 24.00"; N 42° 28' 14.00"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.470556 long=23.573333 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Ясен Иванов

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ТОП 7 НА НАЙ-СТРАННИТЕ МУЗЕИ В СВЕТА

В страна, в която 2/3 от канализацията не работи както трябва, вероятно най-ироничният музей е този, посветен на тоалетните чинни в Ню Делхи (подобна е ситуацията с Музея на питейната вода в изключително бедният на водни... продължава>