You are here:   Начало Туризъм Европа СТОКХОЛМ НЕ ПРЕДЛАГА НИКАКВА СКУКА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ СИ

СТОКХОЛМ НЕ ПРЕДЛАГА НИКАКВА СКУКА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ СИ

СтокхолмСъс своите модерни сгради от стомана и стъкло и преданост към природата, Стокхолм създава чувството за блестящ град, но предлага уникален микс от старо и ново – градът успешно е запазил сгради от XVII до XX в. Преди да посетите Стокхолм, можете да посетите официалния сайт на града, за да научите малко повече за него, а също така и предварително да си закупите карта. Управниците на модерния град са се постарали до всяка забележителност да се стига с публичен транспорт. Затова, дори и да сте с автомобил, намерете паркинг, където да оставите возилото и използвайте транспорта за придвижване.

Стокхолм е с население от 1,8 млн. души. Разположен е на архипелаг от 14 острова, свързани един Старият град - Гамла станс друг с 50 моста. Гамла Стан (Gamla Stan) е „историческото ядро” на града. Там се намира т.нар. стар град и там можете да се насладите на звуците на латерни, много магазинчета за натики, стари кафенета и, разбира се, Роял Палас (кралския доврец). Дворецът в днешно време е домакин на много публични изяви, както и на фантастичната колекция „Кралско въоръжение” – най-добрата европейска колекция от средновековно оръжие.

Известни шведи са: Астрид Линдгрен (авторът на Пипи Дългото чорапче), известният шведски скулптор  Карл Милс, чиито статуи гордо стоят на стръмната стокхолмска скала, носеща името на майстора – Милсгардън.

Повечето хора познават Швеция като родното място на АББА. Плановете за музей на АББА, обаче, в момента са замразени, защото се води ожесточен диспут относно цената на проекта. Идеята е това да е пътуващ музей, който да обикаля страните и да показва „Танцуващите кралици” навсякъде по света.

Традиционни къщи в етнографския комплекс на открито СкансенНо дори без този музей, Стокхолм има предостатъчно забележителности. Ако искате пътуване назад във времето, то непременно се отправете към Скансен – най-добрият европейски етнографски музей на открито. Огромната площ на комплекса е приютила повече от 150 къщи, магазини, църкви и училища, представящи живота в миналото от всички краища на Швеция. Типичните за времето си интериори за прекрасно пресъздадени, а в комбинация ви предвожда гид, облечен в традиционната за времето носия. В етнографския музей почти всяка вечер има фолклорни танци, което прави събитието „трудно за изпускане”. Всичко това прави столицата на Швеция уникално място за пътуване във времето и то без да напускате границите на столицата.

Могъщият боен кораб ВасаБлизо до Скансен е разположен и могъщият за времето си боен кораб Васа (Vasa). Реставриран, корабът се е превърнал в музей. Провъзгласен за върховно постижение на морската бойна техника за своето време, корабът потъва едва няколко минути след началото на своето пътешествие, с 450 човека екипаж на борда. Годината е 1628. Може би злата участ на морското корито се е дължала и на свръх въоръжението му за онова време – огромният брой топове, разположени на палубите и.. липсата на баласта, която да уравновеси тежестта дава възможност на лекия морски бриз да потопи кораба за секунди.

По-интересното е, че корабът прекарва повече от 300 години на дъното на Стокхолмското пристанище. Едва през 1961 г., с помощта на стоманени въжета и огромни понтони, Васа излиза отново на повърхността. Добросъвестните управници, от своя страна, превръщат огромната развалина в брилянтен музей и една от най-големите забележителности на Скандинавия.

Граският съвет в СтокхолмДокато в Южна Европа в градовете доминират църковните сгради, то в скандинавските столици предимството е за административните сгради. И, когато се изправяме пред тази сграда в Стокхолм, веднага разбираме, че от там се е управлявал града. Конструирана през 1923 г., огромната административна сграда представлява съвкупност от 8 млн. тухли и 19 млн. къса мозайка. Ако искате да разгледате вътрешността, трябва да си наемете водач на място. Най-голямата атракция на сградата е 106-метровата кула, до върха на която се стига чрез изкачването стъпала. За наше успокоение, до половината път има асансьор.

Всеки декември, в „Градския съвет”, се провеждат Нобеловите тържества – нобеловият комитет раздава традиционните си награди за постижения в науката – физика, химия, медицина, икономика и литература. През 2001 г., за стотната годишнина на нобеловите награди, отваря врати и Нобеловият музей. Музеят излага портретите на над 700 лауреати. Домакините са разположили във сградата и Музеят Нобелкафене, във виенски стил, където можете да изпиете едно вдъхновяващо кафе в тази научна атмосфера или пък да си поръчате кафявата течност с „нобелова сметана”. Всички носители на престижната награда, които са посетили музея, оставят своя автограф на обратната страна на седалката на стол по избор. Така, след като изпиете вдъхновяващото кафе, можете да видите кои велики научни умове са се подписали собственоръчно на стола, на който сте стояли.  

Нобеловите лауреати по традиция се настаняват в стокхолмския Гранд хотел. Но дори и ако не сте един от номинираните, можете да посетите хотела, който се гордее и със своя ресторант. Тук можете да се насладите на традиционните ястия – херинга, варени картофи, кнаке (шведски картофен хляб), гравлакс (солено-сушена сьомга с копър и сос от сладка горчица). Ако пък искате да пийнете нещо на открито, слагайте палтото и се отправете към иглу-бара „Абсолют Айсбар”. Човек бързо забравя за температурата, а всичко наоколо е направено от.. лед.

С всички тези достойнства, Стокхолм се нарежда на едно от първите места в класацията на европейските градове, които трябва да посетите. Не се колебайте, а планирайте!

За допълнителна информация: www.stockholmtown.com

GPS координати: N 50° 50' 46.61"; E 04° 21' 17.02"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=59.332788 long=18.064488 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Ник Гарби
Превод: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

В РОДОПИТЕ - ОТ МАДАН ДО ЗЛАТОГРАД

Мадан е планински град, разположен в красивите Родопите, на 30 км от град Смолян. Ако имате път в тази част на България или просто имате почивен ден и не сте били в този край посетете града и съседния му Златоград. Ще... продължава>