You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ЗЛАТНА ПАНЕГА – МЪРЗЕЛИВАТА ЕКОПЪТЕКА

ЗЛАТНА ПАНЕГА – МЪРЗЕЛИВАТА ЕКОПЪТЕКА

Не пропускайте красотата на Златна ПанегаРайонът около Луковит е известен със своите пещери. Когато проучих малко по-подробно за забележителностите там, се появиха много интересни детайли, за които не бях и подозирал. Добре познатата река Златна Панега извира непосредствено до село Златна Панега. Оказа се, че изворът й е най-големият карстов извор в България. Учените смятат, че черпи водите си по подземни пещери от река Вит. В околностите на Луковит реката е образувала и красив каньон. Тази местност е известна с името „Котлен“ и се характеризира с уникални скални образувания - „Куклите“ в Карлуковското карстово плато. Други забележителности тук са циркусът „Котлен“, каменопад „Дайма“, лагуната с кръглото тресавище.

Един от мостовете по пътекатаПо-интересното тук е, че има една много приятна екопътека, без почти никаква денивелация. Спокойно екопътека "Златна панега" може да бъде наречена мързеливата пътека. Маршутът е много лек, подходящ е за разходка, малките деца няма да имат никакви трудности, а дори и да сте решили да направите излет, не се колебайте. Екопътеката се изминава се за около 4-5 часа и е дълга 12 км.

Добре маркираната пътека, почти равния участък и красивите мостчета и местата за почивка могат да я направят предпочитана за много любители на ходенето. До пътеката  се стига за около час, като се тръгне с кола по познатият главен път Плевен – София, минава се през целия Луковит и на излизане от града, в дясно, след автоморгата се вижда дървена беседка, и достатъчно голям паркинг с информационна табела за началото на екопътеката.

Такива беседки по пътя се опитваха да ни демотивират да завършим пътекатаВ самото начало на пътеката има пещера, която не посмяхме да разгледаме – бяхме тръгнали на еко-, а не на спелеотуризъм днес! Първоначалното стръмно спускане създава впечатление, че теренът ще е променлив с изкачвания и слизания, но след малко участъка става равен. След този момент всички притеснения за изкачвания и слизания се изпаряват и става ясно, че ако сте въоръжени с щеки за ходене, то те са напълно излишни...

Река "Златна панега" е извита като змия  и тече лениво. На места водата е доста бистра, за разлика от други участъци с характерно зелен цвят. Именно заради бавното течение на места се виждат и водорасли, но те са рядкост и по никакъв начин няма да попречат, ако сте решили да се „топнете” във водата или пък да хвърляте въдицата за риба. Маршутът е много подходящ и за къмпингуване - по цялото протежение на екопътеката са разположени прекрасни беседки, с изградени камини за След изкачването на Мостът на съмненията нибарбекюта. А масивните дървени маси и пейки направо ни накараха да съжаляваме, че не сме взели кебапчета и бира.

Като цяло, маршутът е добре поддържан и почистен. Неусетно в приказки и коментари на тема „Колко кебапчета и бира могат да се изконсумират тук”, се озовахме пред мост, изграден на самата скала. От далеч се създава впечатление за „несериозно изпълнение” и хората с по-слаби сърца сигурно ще си припомнят някои кадри от известни филми, но тук в никакъв случай не можем да говорим за това. Лично се убедихме в непоклатимостта на конструкцията – мостът е здраво закрепен със стомана директно в скалата. А гледката определено си залужаваше.

На места водата изглежда по този начинПак поради карстовия характер на скалите тук, питейна вода по пътя липсва. Затова е хубаво да се въоръжите добре с бутилки минерална вода, ако не искате да се озовете някъде по средата с пресъхнала уста. Не казвам, че водата от реката не става за пиене, напротив – когато се е налагало съм експериментирал с различни видове вода и досега не съм имал проблеми.

За почитателите на „неходенето”, съм длъжен да оповестя и алтернативата на пешеходния маршрут - с кола може да се мине и зад паркинга в началото на пътеката, по черен път, който води до брега на реката. От там, обаче, се минава пред единствения голям мост пеша и щеш, не щеш – с багажа до мястото, където искаш да разпънеш палатките. А след това – звезди, щурци, кебапчета и бира…

На почитателите на пещерите, пък, не мога да спестя факта, че в региона са проучени са общо 240 пещери. Шест от тях – феноменът „Проходна“, „Безименна 22“ (Контрабасът), „Задъненка“ и др., както и двата скални феномена — „Струпанец“ и „Провъртеника“ – са обявени за природни забележителности. Пещерите са обект на изследване на Българската федерация по спелеология и Световната спелеоложка общност, която избира района за еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони в света „PIGEK“. Някои от пещерите са уникални паметници на човешката култура от палеолита до XIV век.

Приятно изкарване!

GPS координати: N 43° 12' 20.93"; E 24° 09' 48.45" - гр. Луковит
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.205813 long=24.163458 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Мартина Петрова

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

МАНАСТИРЪТ ПУТНА - ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЛДАВИЯ

Румънският манастир Путна е първият, основан от Стефан чел Маре и е бил предназначен за "сещено място" на останките му и тези на неговата фамилия. Построен между 1466 и 1481, замисълът на светата обител е била да бъде... продължава>