You are here:   Начало Новини Новини туризъм България МУЗЕЯТ В ПРАВЕЦ ПОКАЗВА ТРАКИЙСКИ ПРЕДМЕТИ ОТ ВИДРАРЕ

МУЗЕЯТ В ПРАВЕЦ ПОКАЗВА ТРАКИЙСКИ ПРЕДМЕТИ ОТ ВИДРАРЕ

Вторник, 19 Май 2009 12:19 Новини туризъм България

Историческият музей в Правец откри изложба, която показва за първи път реставрираните предмети (ХІІ—ХІ в.пр.н.е.), открити при археологическите проучвания на тракийски могили в с. Видраре през лятото на 2008 г., съобщиха от музея. В експозицията ще бъдат представени и новопроучени археологически обекти, като атрактивни туристически дестинации - късно средновековна църква (ХІІІ-ХІV в.), част от манастирски комплекс „Св. Богородица”, южно от с. Осиковица и антична и средновековна крепост „Боровец” близо до гр. Правец.

Музеят предлага три нови туристически маршрути. Те започват с разглеждане на музейна експозиция и Музеен комплекс в Правец и предлагат възможности за културен туризъм в три посоки. Първият маршрут е към средновековната църква (ХІІІ – ХІV в.) край с. Осиковица, вторият - към крепостта „Боровец” и третият - към село Видраре със Старото класно училище от 1848 г., включващо музейна експозиция и оригинална възстановка на класна стая от ХІХ в., с църквата „Св. Параскева” (1834 г.), с каменна пластика по фасадата и дърворезбован иконостас, както и Туняковския хан със скривалище на Васил Левски - реставриран и експониран.

С изложбата „Созопол-вечното пристанище” Археологически музей-Созопол гостува на Исторически музей - Правец за месец. Изложбата е свидетелство за материалната и духовна култура на гръцките полиси по Черноморието. Созопол е основан е през 610 г. пр. н. е., като елинска колония на малоазийския полис (град-държава) Милет под името Аполония Понтика в чест на Бог Аполон.
Музеят в Созопол е с богати традиции и колекции от гръцки рисувани съдове, амфори, амфорни печати, метални накити, монети, каменни котви, модели на кораби от времето на финикийци, гърци и други антични народи населявали града. Градът е известен и с богатия си античен некропол в местността „Калфата” датиран V-ІІІ в.пр.н. е.

За първи път ще бъдат експонирани реставрирани съдове от последните археологически проучвания в Аполония.

Източник: Агенция ФОКУС

Темата е заключена за коментари.

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни