You are here:   Начало Новини Новини туризъм България С ПАРАПЛАНЕР В МОРСКАТА ГРАДИНА НА БУРГАС

С ПАРАПЛАНЕР В МОРСКАТА ГРАДИНА НА БУРГАС

Сряда, 11 Август 2010 10:43 Новини туризъм България
С парапланер в Морската градина на Бургас се лети повече от 15 години и досега инциденти не е имало. Това каза  председателят на клуб по въздушни спортове „Свободен полет” - Бургас Красимир Цонев. Той обясни, че полетите с парапланер се извършват главно в зоната между Морското Казино и Летния театър, като над плажа се лети единствено при кацане. "Хората винаги са ни аплодирали и много ни се радват. Не сме видели досега недоволни плажуващи и не виждаме по какъв начин можем да застрашим тяхната сигурност”, допълни Цонев.
Той коментира още, че от решението на Консултативния съвет по въпросите на гражданското въздухоплаване за въвеждане на забрана за извършване на незаконните туристически полети над плажовете на българското Черноморие, не става ясно какво точно се забранява. Цонев обясни, че е необходимо при въвеждането на такава забрана да се потърси и мнението на другата страна, т.е. на хората, които се занимават с атракционни полети. „В целия цивилизован свят правителствата се стремят да развиват туризма в своята страна. Възможността за предлагане на разнообразни атракции на почиващите увеличава притока на туристи. В България вместо да се регламентират полетите с парапланер по нашето Черноморие, това се забранява.
 
Дълги години държавата не е правила нищо по въпроса за регламентирането на пара-и делтапланеризма. Съгласни сме, че трябва да има правила навсякъде, но нещата трябва първо да се обмислят и дискутират”, посочи още Красимир Цонев.Липсата на добро място за излитане се оказва един от основните проблеми на бургаските парапланеристи. Те вече два пъти са се срещали с кмета на Бургас Димитър Николов, за да обсъдят възможността да им се осигури по-добро място за старт на полетите, каза секретарят на клуб по въздушни спортове „Свободен полет”- Бургас Никола Тодоров. „Кметът Димитър Николов е абсолютно отворен към предложения що се отнася до спорта.
 
Надяваме с помощта на кмета тези неща да се променят и скоро да имаме един образцов старт, откъдето да излитаме и да не се притесняваме за безопасността при излитане”, посочи Никола Тодоров. Именно заради лошия старт има хора, които се отказват да летят, защото се притесняват за своята безопасност. Тодоров каза, че определено има интерес към парапланеризма особено сега през лятото. „Общо взето повечето хора ни се радват, искат да разберат как сме се научили, по-малка част се престрашават да летят с нас. На повечето им е интересно да видят как изглежда градът от високо”, каза той. Тази година обаче условията за парапланеризъм не са добри. За един добър полет с парапланер е необходим постоянен лек бриз, който да духа в една посока.
 
източник: Фокус

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни