You are here:   Начало Туризъм България ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА ЕВТИНИ ЕКСКУРЗИИ

ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА ЕВТИНИ ЕКСКУРЗИИ

Бачковски манастирВремето се затопли и все по-често се замисляме да отидем някъде на екскурзия. Не се отчайвайте, ако нямате кола - туристическите фирми предлагат интересни и евтини дестинации. Много популярен е религиозният туризъм – пътуване до манастири и църкви, но може да посетите и други интересни места в България - Копривщица, Пловдив, Етъра.

За един ден може да избирате между Рилския манастир – 20 лв., Бачковския манастир – 23 лв., Перперикон – 28 лв., Копривщица – 20 лв., както и близките до София манастири, като Кремиковския. Много интересен е манастирът „Седемте престола”, чийто празник е на Малка Богодорица – 8 септември. Но пътят до него е стръмен и се ходи около три-четири километра пеша. Цената е около 10-12 лв. на човек.

ПерпериконБелоградчишките скали са другата най-търсена екскурзия, тъй като са на второ място в класацията на Новите седем чудеса на света. Градът е сравнително далече от София, затова най-добре предвидете два дни, но ако имате един ден, това ще ви струва 25 лв.

Ако ви се ходи в чужбина, трябва да знаете, че за Гърция ще ви е нужна само лична карта, а за Сърбия и Македония трябва да имате международен паспорт.

За Сърбия се предлагат еднодневни екскурзии до Погановски, Суковски, Темски манастир и Пирот срещу 28 лв.

СолунЗа един ден може да пътувате до Солун и Кавала срещу 55 лв. Програмата включва минаване през Рупите, два часа обиколка на Солун с екскурзовод, свободно време за пазар, особено ако е събота, когато е пазарния ден. Кавала също е много интересен град, който в миналото е бил български. И сега може да срещнете възрастни хора, които говорят на нашия език. Там няма пазар, но за сметка на това има море, така че ще си направите плаж. Програмата и до двата града е наситена, доста натоварена, но приятна. Тръгва се от София в 6.00-6.30 часа, а връщането е в 21.00-22.00 часа.

Ако имате два дни, отидете до Охрид за сумата между 125 и 150 лв. или до Перперикон – за 50 лв.

ОхридИма фирми, които предлагат екскурзии с търговски характер до някой манастир между 5-8 и 9 лв. В цената е включен пътят и много скромен обяд, след който фирмата рекламира някакъв продукт – магнитни гривни, дюшеци и други подобни. Разликата на тези екскурзии е, че те нямат туристическа цел, т.е. не предлагат екскурзовод. Трябва да изтърпите рекламните обяснения, като не сте задължени да купите нещо и после всеки сам разглежда месните забележителности. Помислете обаче дали не си струва да дадете още пет-шест лева, но да пътувате с туристическа фирма, която ви гарантира, че ще научите много интересни неща от професионален екскурзовод.

За всички екскурзии в страната и чужбина важи правилото, че групата пътува, ако се съберат 35-40 души за един автобус. Има възможност и за наемане на микробус за 5-6 човека. Тогава цената се повишава незначително. Така че – колко му е да агитирате ваши приятели и съседи и да си направите една приятна разходка. Ако вземете и внуците, а мама и тате помогнат финансово, разходката ви е в кърпа вързана.

Автор:  Надежда Маринова

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЛЮБОВНО ЗА ЛАТВИЯ

За Латвия има нужда от време - осеяна с дървени домове и тук-там някой истински небостъргач; достатъчно северна, за да напомня Скандинавия, достатъчно източна, за да носи белези от соцминалото; скрита зад красивия... продължава>