You are here:   Начало Новини Новини туризъм България МАЙСТОРИ ЛЮТИЕРИ ОТ ЕВРОПА СЕ СЪБИРАТ КРАЙ ДУНАВА

МАЙСТОРИ ЛЮТИЕРИ ОТ ЕВРОПА СЕ СЪБИРАТ КРАЙ ДУНАВА

Български и чуждестранни майстори на струнни музикални инструменти се събират в Русе на лютиерско изложение. Проявата е в рамките на международния фестивал Мартенски музикални дни и ще се състои от 22 до 26 март. Инициативата е на Лютиерския център, който бе открит в града през ноември м.г. Според директора му Иво Войков това е първото по рода си у нас изложение на струнни музикални инструменти, на което ще се съберат заедно майстори, търговци, доставчици и потребители. Организаторите са изпратили няколкостотин покани до български и чуждестранни лютиери и се надяват на интерес от тяхна страна.
Изненада за всички участници ще бъде гостуването на един от най-изявените оценители на струнни музикални инструменти в света белгиецът Ян Стрик. Напълно безплатно той ще извършва огледи и ще дава експертни оценки за всички видове струнни музикални инструменти.

За първи път по време на Мартенските музикални дни ще бъде открит сервизен лютиерски щанд. В него всеки от музикантите ще може да поправи инструмента си, както и да си закупи консумативи и аксесоари.

През миналато лютиерският занаят се е радвал на изключителна популярност, но днес оцелява само в няколко страни на Европейския съюз. Лютиерският център в Русе е единственият на Балканския полуостров и е създаден по европейския културен проект „Еуфония” с цел да популяризира лютиерското изкуство.

източник: Политика

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни