You are here:   Начало Новини Любопитно! СТУДЕНТ ОТКРИ АСТЕРОИД ЗА НАСА

СТУДЕНТ ОТКРИ АСТЕРОИД ЗА НАСА

Събота, 02 Април 2011 16:00 Любопитно!

Студентът от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” Сунай Ибрямов е открил нов астероид в рамките на кампанията Пан-Старс за търсене на опасни астероиди, съобщиха от ВУЗ-а.

Кампанията Пан-Старс за търсене на астероиди е част от проекта на НАСА „Астероиди убийци”, в който са включени много ученици и студенти. Ибрямов е четвърти курс в  Небесното тяло е  обозначено с временното название 2011 FY16 и е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер.

Съобщението за откритието е получено от директора на програмата проф. д-р Патрик Милър. Астероидът 2011 FY16 се намира на разстояние 2,8 астрономически единици от Слънцето, като това разстояние е почти 3 пъти по-голямо от средното разстояние между Земята и Слънцето.

За да се определят точните орбитни параметри наблюденията на астероида ще продължат и следващите няколко години. След изчисляването на точната орбита на 2011 FY16 откривателят му Ибрямов може да предложи име на астероида, уточнява д-р Милър. Сунай Ибрямов е студент 4 курс по астрономия във Факултета по природни науки, инициатор е за създаването на Студентското астрономическо общество в Шуменския университет и е първият му председател.

източник: Стандарт

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни