You are here:   Начало Туризъм България МЕЖДУ ТЮЛЕНИТЕ И ДЕЛФИНИТЕ - ТЮЛЕНОВО

МЕЖДУ ТЮЛЕНИТЕ И ДЕЛФИНИТЕ - ТЮЛЕНОВО

ТюленовоТюленово се намира между Шабла и Камен бряг. В Тюленово подобно на нос Калиакра и Камен бряг, бреговете са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20 метра надолу до морето. Тук пясък няма. Някога тук са живеели тюлени от вида тюлен монах. Казват, че през 30-те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеещи в заградена територия на бреговете на Балчик, скоро тя решила, да ги пусне на свобода, предполага се, че те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

През 1978 година по време на подводна експедиция на германци, в една от пещерите водолаз Тюленовооткрива останки от скоро умрял тюлен. Хората смятат, че това е последния живял в Тюленово. Но делфини, скачащи, увличащи те с играта си, могат да се видят и сега. До самата пещера - Тюленовата пещера, където е открит последния тюлен може да се стигне само по вода и то в тихо време. При вълнения на морето достъпът е невъзможен, но успееш ли, казват - те очаква уникална разходка, и то 200-300 метра навътре. Тук е като място недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Почти всяко местенце си има име: "Ашалък", "Киприя", "Дупката", "Мартина". Край Тюленово могат да се срещнат много почитатели на екстремните спортове: скално катерене и подводно гмуркане. Разбира се, това е и добро място за риболов.

Заливът в ТюленовоДо селото няма междуградски транспорт - стига се с кола или ентусиазъм (на около 5 километра е от фара в Шабла). Кръчмата на селото се намира над самия залив, откривайки гледка към морето - цените не са високи. Обикновено посетителите тук нощуват на палатки, но вариант е и семейният хотел наблизо. Самите жители също предлагат домовете си за нощувки.

Интересно за отбелязване е , че именно край Тюленово е направен първия сондаж за нефт (1951 г.), и именно тук през 1952 година започва за първи път добивът на нефт в България. Пръснатите работещи сонди по полетата могат да се видят и сега.

GPS координати: E 28° 34' 39.92"; N 43° 29' 38.73"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.49409039735953 long=28.577756881713867 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Марина Николова

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

В ТЪРСЕНЕ НА ЗЛАТНОТО РУНО - ПП СТРАНДЖА

Легендата: В древногръцката митология героят Язон отплавал с кораба Арго към легендарната Колхида в подножието на Кавказ, за да открие и върне в Елада  Златното руно.Доводите: Странджанската гора със своя вечнозелен... продължава>