You are here:   Начало Още... За всеки турист

КАКВО ДА ВЗЕМЕМ С НАС В ПЛАНИНАТА?
Преди всеки поход Вие вероятно се чудите какво да сложите в раницата. През ума Ви минават хиляди неща, някои от които са важни, а други - не. Ето защо в следващите редове планинарите съветват какво точно да вземете и какво не.
 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ?

Лятото и зимата са сочени за „любими сезони” и удоволствията, с които те са съпътствани крият и своите опасности. Една от тези опасности е неприятното изгаряне на кожата. Докато през зимните месеци в повечето случаи само лицето ни е изложено на показ, то далеч по-разголени сме през лятото. Най-незащитени в тези условия се оказват децата – те обожават да са навън - да тичат и да играят на открито, а кожата им още е нежна.
 

ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

Опасни ли са нашите змии? Ухапванията от отровни змии у нас са твърде редки и в повечето от случаите са от широко разпространената у нас пепелянка – най-често при настъпване или при несръчни опити за улавяне. Своевременно оказаната помощ със съотвения „противозмийски” серум и други модерни медикаменти отстраняват опасноста за живота на ухапания и той се отървава само с подуване на ухапаното място и 1-2 дни престой в болницата. Затова ако има ухапване – не се колебайте и за миг, а тичайте към най-близката болница. Ако е невъзможно да стигнете в близките 24 часа до такова заведение (но само в този случай!) потърсете мястото откъдето змията е минала и е оставила „слуз” в тревата. Откъснете тази трева и я втрийте на мястото на охапването – в тази „слуз” се съдържа естествената противоотрова, която самата змия произвежда.
 

ДА НОСИМ ИЛИ НЕ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

През най-горещия сезон слънцето все повече и задълго грее и припича. Хората започват да сменят не само тоалетите, но и с охота и по необходимост се "въоръжават" с тъмни очила. Някои дори са убедени, че и когато на небето има облаци, пак трябва да се вземат мерки срещу ултравиолетовото излъчване на небесното светило. Има и такива обаче, които, избирайки нови слънчеви очила, придирчиво преценяват дали им отива рамката, цветът, обръщат внимание на формата, аксесоарите и удобството. И тези фактори никак не са за пренебрегване. Но има много по-съществени, които често убягват от вниманието на потребителите. Като например цветът и материалът на стъклата и рамките, както и равномерната им окраска.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ИЗЛЕТУВАЩИТЕ В ПЛАНИНИТЕ

Анализът на нещастията по нашите планини дава основание да се твърди, че причините за тях са най-често комбинирани, но в повечето случаи те се свеждат до няколко фактора: недостатъчна предварителна подготовка: обща организация, физическа подготовка, технически знания и умения; неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения; неподходяща тактика, съобразно конкретните теренни и метеорологични условия, метеорологичната прогноза, състоянието на участниците; психологическа бариера за взимане на адекватно решение за изчакване, връщане, прекратяване на проявата (екскурзия, излет) при рязка промяна на условията за движение в планината.
 

ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ "МЕНТЕ" - КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ?

Повечето туристически агенции и оператори на пазара са редовно регистрирани, но все още може да попаднете на такива, които не са некоректни към потребителите. Какво трябва да знаем преди да тръгнем на организирано пътуване?
 

ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАСТРАХОВКИ

Финансовата стагнация не спира туристите от почивки, а  туристическите фирми се надпреварват да предлагат оферти за пътувания зад граница. Множество примамливи екскурзии с автобус или самолет, посещения на различни забележителности по света. Има и хора, които сами си организират частни пътувания до близки роднини и приятели в някои от съседните държави или в страните от Централна и Западна Европа, както до САЩ, Канада, Египет и др.

За съжаление, когато човек тръгва на дълъг път, никога не може да предвиди дали няма да го сполети беда.
 


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: